Blog

Op safari in Tanzania; deze dieren ga je spotten!

Op safari in Tanzania; deze dieren ga je spotten!

Afrika is als continent gezegend met een overvloed aan wilde dieren, vogels, flora en culturele geschiedenis. En elk land heeft zijn eigen unieke gevarieerde ecosysteem, stammen en natuurlijke schoonheid.

Tanzania staat bekend als een van de landen met de hoogste concentratie aan wilde dieren. Het heeft een enorme verscheidenheid aan soorten, waarvan je er gegarandeerd veel gaat zien tijdens een safari in Tanzania. Daarnaast staat het land ook bekend om de goed onderhouden Nationale Parken en bosreservaten, die je als bezoekers in staat stellen om zoveel mogelijk dieren te zien.

Wil je weten wat je te wachten staat tijdens je safari? Grote kans dat je (een aantal) van de volgende dieren regelmatig gaat tegenkomen:

1. Gnoes

Tanzania staat bekend om twee belangrijke dieren: gnoes en olifanten. De gnoes zijn de belangrijkste attracties van alle safaritochten. Als je deze dieren wilt spotten, moet je naar het Serengeti National Park gaan. Elk jaar trekken ze hier namelijk met grote aantallen doorheen. Deze Grote Migratie is een spectaculaire en unieke ervaring.  

2. Leeuwen

In de wildparken van Tanzania is het vrij gebruikelijk om leeuwen of andere roofdieren te spotten. Het hele jaar door zwerven zij door de parken op zoek naar prooi of schaduw. Op een heldere, zonnige dag zie je ze vaak de velden oversteken.

De beste tijd om de roofdieren te spotten is echter tijdens het droge seizoen tussen april en juni, wanneer de dieren in de buurt van de rivieroevers verblijven. Je hebt dan bovendien ook een grote kans om luipaarden en cheeta’s te zien.

3. Olifanten

Olifanten zijn Tanzania zijn een veel voorkomend gezicht en maken, net als luipaarden, deel uit van de ‘Big Five’. Elk wildpark of bosreservaat heeft een overvloedige populatie olifanten. Soms kun je tijdens een safari zelfs heel dichtbij komen.

De dieren worden meestal gezien in kleine groepen of in een bepaald gebied. Wil je ze echter in actie zien? Dan moet je wachten op het trekseizoen.

4. Giraffen

Een rondreis door de natuur in Tanzania is niet compleet zonder een paar giraffen te spotten. En dat zou niet zo moeilijk moeten zijn, aangezien Tanzania een van de grootste giraffenpopulaties ter wereld heeft.

De giraffenpopulatie is echter flink gedaald de afgelopen jaren, wat de giraffe tegenwoordig tot een bedreigde diersoort maakt.

5. Nijlpaarden

Het Nijlpaard maakt ook deel uit van de Big Five. Er komen veel nijlpaarden voor in Tanzania, en beste tijd om ze te spotten is tijdens het moessonseizoen. Naarmate de rivieren met steeds voller lopen, zijn de nijlpaarden vooral in het water te vinden. Je kunt kanosafari’s maken om hen van superdichtbij te spotten.

6. Zebra

Zebra

Zebra’s in Tanzania zijn net zo normaal als de wilde honden. Je ziet ze meestal in kuddes in de velden of aan de oevers van de rivier. De meeste Nationale Parken en bosreservaten hebben zebra’s in overvloed. Je gaat deze zwart/witgestreepte vriendelijke dieren dan ook zeker tegenkomen.

Nieuwsgierig naar alle reservaten en Nationale Parken in Tanzania? Een overzicht van de wildparken vind je hier.

7. Antilopen

Van antilopen is bekend dat ze in allerlei ecosystemen overleven. Ze zijn te vinden in de velden, droge landen, moerassen, etc. Daarom is het vrij normaal om een ​​antilope te spotten als je een Nationaal Park of bosreservaat in Tanzania bezoekt.

8. Zwarte neushoorn

Neushoorns zijn al lang een bedreigde diersoort. Ze zijn alleen nog te zien in verschillende zoölogische parken, Nationale Parken, bosreservaten, etc. Als je Tanzania bezoekt, dan moet je proberen een zwarte neushoorn te spotten. Zij leven namelijk alleen hier! Maar zelfs dan mag je van geluk spreken als je er daadwerkelijk een ziet…

Lees ook: Waarom is het afsluiten van een reisverzekering verstandig?

9. Afrikaanse wilde hond

Dit is een zeldzame hondensoort die alleen in de bossen van Tanzania voorkomt.  Van deze soort honden wordt gezegd dat ze de grootste en de meest agressief zijn. In de loop der jaren zijn Afrikaanse wilde honden een bedreigde diersoort geworden. Ze zijn nu alleen te zien in Selous Game Reserve en Ruaha National Park.

10. Apen

In heel Tanzania leeft een ​​verscheidenheid aan apen (vooral gibbons). Je kunt ze tijdens je safari dan ook gemakkelijk spotten.  

Het Gombe Stream Reserve en Mahale National Park zijn de beste plekken zijn om chimpansees in het wild te zien. Hier zijn in het verleden dan ook verschillende onderzoeken naar chimpansees uitgevoerd.

Zoals je ziet is het dus niet moeilijk om wilde dieren tegen te komen in Tanzania. De een zul je wat vaker spotten dan de ander, maar je zult verbaasd zijn over de grote aantallen. Welke dieren wil jij het liefst zien?

Je houd misschien ook van..