Blog

Dit zijn de mooiste roadtrips door Noorwegen

Noorwegen is een land bij uitstek als je op zoek bent naar een echte natuurvakantie, relatief dicht bij huis. Het land herbergt tal van spectaculaire natuurgebieden, waar je nog dagen achter elkaar kunt doorbrengen zonder ook maar iemand tegen te komen. Noorwegen is ruig en ongerept; puur en uniek op alle vlakken.

Een van de mooiste en beste manieren om dit geweldige land te ontdekken is met de auto. Tijdens een roadtrip door Noorwegen kom je op de meest afgelegen, bijzondere plekjes. En het gevoel van vrijheid dat je ervaart is grandioos! Bekijk voor inspiratie alvast deze mooiste roadtrips door Noorwegen:

Geiranger-Trollistigen Bergweg

Het hoogtepunt van deze legendarische route zijn de elf vlijmscherpe haarspeldbochten waar je je aan moet wagen. De Trollstigen bergweg ligt in de regio Rauma en maakt deel uit van talloze Noorse bezienswaardigheden. Deze kunnen tijdens de roadtrip allemaal worden bewonderd. Onderweg passeer je tientallen geweldige uitzichtpunten, die je uiteindelijk naar het beroemde Geirangerfjord leiden; een Unesco Werelderfgoed gebied vol watervallen, ruige pieken en duizelingwekkende uitzichten. Stop hoe dan ook bij het Ørnesvingen platform, dat uitkijkt over de hele schilderachtige omgeving.

Start van de route: Langvatnet; een meer ten noordwesten van de stad Mo i Rana.

Eindpunt van de route: Sogge Bru; een vakwerkbrug over de rivier Rauma.

De Atlantic Ocean Road

Deze roadtrip staat ook wel bekend als “Atlanterhavsvegen”. Hij werd in 2005 uitgeroepen tot de beste Noorse constructie van de eeuw. En dat is tegenwoordig niet anders! De route verbindt het eiland Averøy met het vasteland, via een aantal prachtige kleine eilanden. In totaal passeer je zeven bruggen, die allemaal lijken te zweven boven het kustwater van Hustadvika.

In de zomermaanden (bij mooi weer), bieden deze magische groene eilanden genoeg mogelijkheden voor idyllische picknicks. Terwijl de omgeving bij stormachtig weer mysterieus en onheilspellend aanvoelt. Stop als je kunt bij Askevågen; hier wordt je beloond met een uitzicht van 360 graden over de oceaan. Plan je roadtrip zelf of laat je adviseren door een van de vele reisorganisaties in Noorwegen!

Start van de route: Kårvåg; een klein dorpje in de gemeente Averøy.

Eindpunt van de route: Bud; een pittoresk vissersdorpje wat het bekijken meer dan waard is.

Roadtrip door Senja

Het noordelijke schiereiland Senja heeft iets magische en mythisch; de bergachtige landschappen en de ruige kust, werden ooit alleen door vissers bezocht. Tegenwoordig verbindt een slingerende route de dorpen met elkaar. Hierdoor kun je de omgeving als de beste met de auto verkennen.

Senja staat bekend om zijn ruigheid. Je kunt hier geweldig wandelen, kajakken, duiken en vissen. En ben je niet bang voor ijskoud water? Waag je dan aan een duik in de zee. Als je geluk hebt en de route tussen november en maart rijdt; krijg je bovendien zelfs de kans om het unieke Noorderlicht te spotten. En het voordeel van je eigen auto; je kunt de “Groene Dame” gewoon achterna reizen!

Start van de route: Gryllefjord; een afgelegen vissersdorpje.

Eindpunt van de route: Botnhamn; een klein dorp aan in het noorden van het eiland.

Bereid je goed voor op je roadtrip door Noorwegen. Bekijk deze 5 tips voordat je op reis gaat met de auto!

Ryfylke route

De reden waarom duizenden toeristen deze roadtrip maken, is een bezoek aan de Preikestolen (Preekstoelrots); een adembenemend bergplateau dat 604 meter boven de fjord hangt. Dit wordt gezien als een van de mooiste en meest betoverende plekken in Noorwegen. Het is echter de moeite waard om de route rustig af te leggen, zonder je gelijk naar dit “hoogtepunt” te haasten. Dat zou namelijk zonde zijn van alle prachtige plekjes die je onderweg tegenkomt.

Bewonder onder andere het klotsende water van de Svandalfossen waterval, boeren vissersdorpen langs de kustlijn en de Allmannajuvet zinkmijnen in Sauda.

Start van de route: Oanes; een klein boerendorpje in de gemeente Forsand.

Eindpunt van de route: Håra; een schattig dorp aan de oevers van het Røldalsvatnet meer.

We kunnen nog uren doorgaan met mooie autoroutes door Noorwegen. Waarschijnlijk kun je hier je hele leven wonen, zonder alles te hebben gezien. Begin alvast met één van de (of alle) bovenstaande routes. En ontdek het beste van Noorwegen!

Je houd misschien ook van..