Blog

Dagje Zwolle: 7 Leuke uitjes

Dagje Zwolle

Zwolle is de hoofdstad van Overijssel, de thuisstad van Museum de Fundatie en omringd door het Zwarte Water, de IJssel en de Vecht. Wil je een dagje naar Zwolle? In dit artikel delen we 7 leuke uitjes in Zwolle, maar vertellen we je ook meer over de bezienswaardigheden in deze bruisende Hanzestad. Wist je dat Zwolle een prachtig middeleeuws centrum heeft, maar ook perfect is voor een actief dagje weg?

1. Een rondwandeling langs de historische bezienswaardigheden van Zwolle Centrum

Een dagje uit in het centrum van Zwolle voert je terug naar de tijd van de middeleeuwen. Het centrum is compact en eenvoudig te belopen in een uurtje. De oude vestingmuur is niet langer intact, maar de Sassenpoort herinnert je aan de grandeur van inmiddels vervlogen tijden. Rondom de stadssingel ligt een gemoedelijk park, waar studenten, families en vrienden ‘s zomers graag picknicken. Tijdens je wandeling langs de bezienswaardigheden van Zwolle, mag de Peperbustoren natuurlijk niet ontbreken. De toren van de Onze Lieve Vrouwen Basiliek is 75 meter hoog en stamt nog uit de 14e eeuw. Wie aan de skyline van Zwolle denkt, ziet naast goed onderhouden herenhuizen als vanzelfsprekend de Peperbus. Tijdens je dagje in Zwolle centrum mag een terrasje niet ontbreken. Strijk neer op het Stadsstrand van Zwolle of bij het Beugeltje: een begrip bij Blauwvingers.

2. Ontdek Zwolle vanaf het water

Van alle Zwolle uitjes is een boot huren misschien wel de allerleukste! Verken de stervorminge stadsgracht en Zwolle centrum vanaf het water in je eigen kano, fluisterboot of barbecueboot compleet met diner. Zeker op zonnige zomeravonden is dit de ideale manier om de levendige Hanzestad te verkennen. Je zult niet de enige zijn die van het sublieme uitzicht op Museum de Fundatie, de Grote Michaëlskerk en de Sassenpoort geniet, maar het water is erg rustig in vergelijking met de grachten van Amsterdam of Utrecht. Op zoek naar een origineel actief groepsuitje in Zwolle? Probeer dan een SUP-les op de singel, waarbij je met de juiste balans je lichaam traint én een prachtige stad ervaart.

3. Culinair dagje Zwolle

Een dagje Zwolle is niet compleet zonder een heerlijke lunch of diner. Zwolle heeft op culinair gebied veel te bieden: een grote versmarkt in Zwolle centrum op vrijdagochtend, het Michelin-ster restaurant de Librije, maar ook verschillende Asian Fusion restaurants en gezellige kroegen. Wat dacht je van echte Japanse sushi in een voormalige kerk of een bijzondere lunch van biologische ingrediënten in de Stadshoeve, waarbij de producten nagenoeg allemaal uit eigen regio komen? Bovendien staat Zwolle natuurlijk bekend om Zwolse balletjes, Zwolse mosterdsoep, Zwolse aioli en Zwols speciaalbier. Bij Stadscafé de Refter op het Bethlehemplein sluit je een geslaagd uitje in Zwolle af met een goed glas bier.

4. Cultuur snuiven in Museum de Fundatie

Museum de Fundatie is een begrip met wereldberoemde werken van onder meer Piet Mondriaan en Vincent van Gogh. Dit museum in het centrum van Zwolle is één van de top bezienswaardigheden van de hoofdstad van Overijssel en heeft een ruime selectie beeldende kunst. Naast de vaste tentoonstelling heeft Museum de Fundatie ook wisselende exposities, waardoor je zelfs na meerdere bezoeken verrast wordt door nieuwe werken. Een bezoek aan Museum de Fundatie is goed te combineren met een rondwandeling langs de historische bezienswaardigheden in Zwolle centrum. Met uitzondering van maandag is het museum dagelijks geopend van 11:00 tot 17:00 uur en op zaterdag zelfs tot 21:00 uur. Normaliter kost een kaartje €14 voor volwassenen, maar op zaterdag kan iedereen gratis genieten van dit culturele uitje in Zwolle. Kun je geen genoeg krijgen van kunst? Dan kun je als uitje in de omgeving Zwolle een bezoekje aan kasteel Nijenhuis met beeldentuin plannen, de zustervestiging van de Fundatie.

5. Park Het Engelse Werk als actief uitje in Zwolle

In 1828 werd op de voormalige vestingwerken van Zwolle een park in Engelse landsschapstijl gebouwd. Gelegen aan de oever van de IJssel met uitzicht op de twee grootste bruggen van Zwolle voelt het Engelse Werk als een bijzondere bezienswaardigheid en een leuk dagje weg. Dit is ook een leuk kinderuitje in Zwolle, aangezien je heerlijk kunt ravotten in de bosachtige omgeving en het aangrenzende Spoolderbos. Na een fijne middag in de buitenlucht rust je uit bij Uitspanning het Engelse werk met een flinke puntzak friet of portie bitterballen. Op zoek naar meer actieve uitjes in Zwolle? Je maakt een dagje weg compleet met een fietstocht naar Hanzestad Hattem, die aan de andere kant van de IJssel ligt. Hattem is een leuk uitje in de omgeving van Zwolle en grenst aan het noorden van de Veluwe. Deze kleine vestingsstad is eenvoudig te voet te verkennen, maar leent zich ook voor een kano- of boottocht.

6. Dagje weg in de omgeving van Zwolle

Heb je alle Zwolle bezienswaardigheden gezien? Na een dagje Zwolle het centrum wel verkent, maar voor een weekend in de buurt? Gelukkig zijn er genoeg actieve uitjes in de omgeving van Zwolle! Wat dacht je van heerlijk wandelen in Nationaal Park de Weerribben of een bezoekje brengen aan het wereldberoemde Giethoorn? Zwolle is een ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Ook wanneer je geen auto hebt, kun je per trein eenvoudig uitstapjes in de omgeving van Zwolle maken. Een NS-uitje kan heel leuk zijn: wandel van station naar station; maar ook een zelf gepland dagje uit vanuit Zwolle is prima te doen: wat dacht je van de prachtige bossen van Ommen? Een kanotocht over de Vecht is ook een geslaagd dagje weg voor de kinderen!

7. Glow in the dark midgetgolf groepsuitje Zwolle

Een leuk dagje uit in Zwolle met de kinderen of met collega’s? Glow in the dark midgetgolf is een gezellig groepsuitje en kinderuitje in Zwolle. Op de overdekte minigolfbaan speel je te midden van een kleurrijk decor een fanatiek potje op verschillende banen. Ook bij slecht weer is dit een geschikt  uitje in Zwolle. Ben je na het spelen van minigolf nog niet klaar? Dan kun je minigolfen ook eenvoudig combineren met een potje bowlen of airhockey. Naast de baan sluit je je dagje Zwolle af met een goede maaltijd.

Je houd misschien ook van..