Blog

Dagje uit in Zuid-Holland: 7 Leuke uitjes

Dagje uit zuid holland

Zuid-Holland is één van de meest stedelijke provincies van Nederland, maar tegelijkertijd vind je er ook een mooie kustlijn en een indrukwekkend duinlandschap. Ben jij benieuwd naar uitjes in Zuid-Holland? Zin om bezienswaardigheden in de Randstad te ontdekken of een leuk dagje uit met de kinderen te plannen? In dit artikel lees je over de leukste uitjes in Zuid-Holland van een dagje Rotterdam, een fietstocht door de Noordwijkse duinen tot een bezoek aan de Keukenhof. Welke Zuid-Holland bezienswaardigheden mag je absoluut niet overslaan?

1. Dagje uit in Rotterdam, Zuid-Holland

Van alle uitjes in Zuid-Holland is dit misschien wel de meest verrassende. Rotterdam heeft bij velen niet echt het imago van ‘stedelijke trekpleister.’ You love it, or you hate it. De binnenstad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog plat gebombardeerd en het nieuwe uiterlijk van Rotterdam is bijna onnederlands te noemen. Toch is een dagje uit in Rotterdam een verrassende invulling van je weekend. Beklim jij binnenkort de Euromast voor een indrukwekkend uitzicht over de Rotterdamse skyline? Bezoek jij meerdere Zuid-Holland bezienswaardigheden in één dag, waaronder de enorme Maashaven, het Wereldmuseum en het voormalig hoofdkwartier van de Holland-Amerika lijn? Rotterdam is ook een leuk kinderuitje in Zuid-Holland, wanneer je bijvoorbeeld lekker gaat knutselen in de Ontdekhoek of over het water scheurt in een gele watertaxi.

2. Het leukste kinderuitje van Zuid-Holland: Madurodam

Op zoek naar leuke uitjes in Zuid-Holland met de kinderen? Dan mag Madurodam in Den-Haag zeker niet op je lijstje ontbreken! Hier kun je al het bijzonders van Nederland in miniatuur zien: van de Goudse kaasmarkt tot het Binnenhof. Madurodam is dagelijks geopend van 10:00-17:00 uur en prima bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanuit de binnenstad van Den Haag ben je per tram in 5 minuten in Madurodam, waardoor je een bezoek aan dit bijzondere openluchtmuseum gemakkelijk kunt combineren met een dagje uit in Zuid-Holland naar bijvoorbeeld Scheveningen of het Binnenhof. Bovendien telt Madurodam verschillende attracties voor het hele gezin, maar ook voor peuters. Je kunt online een kaartje reserveren vanaf €17,-. Kinderen onder de 2 jaar mogen gratis naar binnen.

3. Bloemen kijken in de Keukenhof

De Keukenhof is onder buitenlanders de bekendste bezienswaardigheid van Zuid-Holland, maar toch zijn veel Nederlanders hier nog nooit geweest. Elk voorjaar opent de gigantische tuin in Lisse, Zuid-Holland voor publiek. Je kunt hier genieten van een typisch Nederlands dagje weg: Genieten van tulpenvelden met op de achtergrond het geluid van een draaiorgel en dwalen door de kleurrijke opzet van deze met zorg ingerichte tuin. Ieder jaar heeft de Keukenhof ook een speciaal thema, zoals bijvoorbeeld Dutch Design. Bloemenvelden worden thematisch ingezaaid en ook de aankleding van het park wordt aangepast. De Keukenhof is een leuk uitje in Zuid-Holland voor het hele gezin.

4. Dagje uit aan de Zuid-Hollandse kust

Hoewel Zuid-Holland vooral bekend staat om grote steden als Rotterdam en Den-Haag heeft de provincie ook een spectaculaire kustlijn. Scheveningen is wellicht de bekendste plaats aan de Zuid-Hollandse kust, maar voor een gratis uitje Zuid-Holland adviseren we toch een fietstocht door de Noordwijkse duinen. Het is hier net wat rustiger en vanuit Leiden fiets je via een prachtig duinlandschap naar Noordwijk. Op een mooie zomerdag kun je op ieder moment stoppen voor een picknick op het strand of zelfs een frisse duik in de golven. Dit actieve uitje in Zuid-Holland is ook goed te combineren met een bezoek aan de Keukenhof. Op die manier kies je het beste van twee werelden: cultureel erfgoed én natuur. In Noordwijk zijn er genoeg mogelijkheden om je dagje uit in Zuid-Holland af te sluiten met een lekker hapje en drankje. Eventueel kun je hier ook overnachten, als je liever voor een weekend Zuid-Holland gaat.

5. Varen over de Leidse grachten

Leiden staat vooral bekend als studentenstad, maar wist je dat Leiden ook prachtige grachten heeft? Waar de meeste toeristen en Nederlanders naar Amsterdam of Utrecht gaan voor een dagje op het water, wordt Leiden vaak ten onrechte overgeslagen. Wat dacht je van een avondtocht bij zonsondergang in een sloep langs oude gevels en onder lage bruggetjes door? Of een middag suppen als actief uitje in Zuid-Holland? In de Leidse binnenstad zijn er genoeg mogelijkheden om een fluisterboot, sloep, waterfiets, kano of SUP-board te huren. Bovendien heeft Leiden bepaalt geen tekort aan gezellige terrassen aan het water. Ooit al eens gedineerd in de Waag of genoten van een borrel op een drijvende woonboot? Leiden is een leuk uitstapje in Zuid-Holland met familie of vrienden. Zin in wat extra cultuur? Bezoek dan één van de vele musea, zoals het Volkenkundig Museum, de Hortus Botanicus of Naturalis.

6. Het gezellige Delft

Wie kennis wil maken met de geschiedenis van Nederland, moet beslist een bezoek brengen aan Delft. Op zoek naar culturele uitjes in Zuid-Holland? Dan is Delft beslist een hotspot. Hoewel Delft een relatief kleine stad is met slechts 100,000 inwoners, geniet het veel aanzien door de Technische Universiteit, het wereldberoemde Delfts Blauw en de vele oude kerken, die nog altijd het stadsbeeld sieren. In Delft maak je kennis met de bekende schilder Johannes Vermeer, maar bezoek je ook de plek waar Willem van Oranje ooit werd vermoord. In Museum De Prinsenhof komt de Nederlandse geschiedenis tot leven. Onder leiding van een bevlogen stadsgids ontdek je de verhalen die schuilgaan in stegen en eeuwenoude huizen. Delft maakt voor een leuk dagje uit in Zuid-Holland en is goed te combineren met een bezoek aan Rotterdam of Den-Haag.

7. De Goudse Kaasmarkt

Een traditioneel uitje in Zuid-Holland is zonder twijfel de Goudse Kaasmarkt. Kaas uit Gouda is geliefd over de hele wereld en iedere donderdagochtend tussen half april en half september kun jij getuige zijn van het wegen van kazen, de beroemde Goudse kaasmeisjes en het handelen tussen kaaskenners en boeren. De Goudse kaasmarkt is bovendien een prima plek om eens flink in te slaan. Niet alleen vind je hier heerlijke Goudse kaas, maar ook andere ambachtelijke producten uit de streek. Je kunt je dagje uit in Zuid-Holland afsluiten met een stadswandeling of een rondje over de Goudse grachten.

Je houd misschien ook van..