Blog

Dagje Utrecht: 7 Leuke uitjes

Dagje Utrecht

Utrecht is het letterlijke middelpunt van Nederland en een levendige studentenstad. In de autoluwe binnenstad wandel je langs oude grachten, terwijl je er bijna niet aan kunt ontkomen neer te strijken op één van de vele terrassen. Het centrum van Utrecht is om de Domtoren gebouwd, die tot op de dag van vandaag de skyline siert. In dit artikel lees je over de bezienswaardigheden van Utrecht en leuke uitjes in de Domstad. Wat is het leukste kinderuitje in Utrecht en waar moet je beslist met je vriendinnen naartoe?

1. Singelwandeling rondom de bezienswaardigheden van Utrecht

Het klinkt misschien als een gezapig dagje uit in Utrecht: wandelen langs de Singel, maar de binnenstad van Utrecht is prachtig en huist zoveel bezienswaardigheden, dat je je beslist niet zult vervelen! De Singel vormde een belangrijk onderdeel in de verdedingswerken om de binnenstad te beschermen tegen indringers en is verrassend mooi omgetoverd tot hedendaags stadspark. In ongeveer anderhalf uur wandel je om de binnenstad van Utrecht heen met genoeg mogelijkheden voor een hapje en een drankje. ‘s Winters is de Singel de plek waar het gebeurt: zodra vorst het water met een laag ijs bedekt, komt iedereen naar de Utrechtse Singel om te schaatsen, warme chocolademelk te drinken en het winterse landschap te aanschouwen.

2. Bezienswaardigheden Utrecht vanaf het water

Op zoek naar een actief uitje in Utrecht? Per kano de Domstad verkennen is zowel een leuk kinderuitje Utrecht, als een geweldige date of dagje uit met vriendinnen. In de binnenstad huur je een kano en vervolgens peddel je in een uur de Oudegracht en Nieuwegracht om of kies je ervoor ook buiten het centrum de waterlinies te verkennen. Wat dacht je van een tochtje door het Griftpark? Bij het kanoverhuur krijg je een kaartje om alle Utrecht bezienswaardigheden eenvoudig vanaf het water te kunnen vinden. Houd je wel van actieve uitjes in Utrecht, maar wil je ook iets over het verleden van de stad leren? Kies dan voor een avontuurlijke minstroomgidstocht van 3 – 3,5 uur onder leiding van een bevlogen gids, die je meeneemt over de Biltse Grift. Alleen een avond in Utrecht? Kanoën in de nachtelijke uren is ook een fantastisch leuk uitje in Utrecht: Zie je alle lichtjes al voor je? En na een flinke inspanning duik je meteen de kroeg in!

3. Uitje in Utrecht naar de Escape Room

Op zoek naar leuke activiteiten in Utrecht voor een teamuitje of verjaardag? In de middeleeuwse werfkelders aan de Oudegracht vind je Escape Room Mysterium: een hele andere, sfeervolle en vooral mysterieuze wereld. Mysterium is niet alleen een leuk uitje Utrecht vanwege de uitdagende puzzels, maar je leert ook meer over de historie van de stad. Je hebt 60 minuten om te ontsnappen door samen te werken, goed om je heen te kijken en slim te beredeneren. Escape Room Mysterium kost afhankelijk van het tijdslot ongeveer €100 per groep. Het is mogelijk met maximaal 10 deelnemers te ontsnappen.

4. Dagje Utrecht afsluiten in Café Olivier

Café Olivier in Utrecht is een begrip! Niet alleen vanwege het lekkere Belgische bier, maar vooral ook vanwege haar locatie in de voormalige kerk Maria Minor uit 1640. Terwijl je hier van een biertje sipt, voel je de geschiedenis. Café Olivier is de ideale plek om een dagje uit in Utrecht af te sluiten met een borrel. Je kunt hier overigens ook fantastisch eten: de menukaart is uitgebreid en het personeel kan je prima informeren over bier-spijs combinaties. Het is wel verstandig om vroeg te komen of te reserveren. Café Olivier is niet alleen in trek bij dagjesmensen, maar ook bij Utrechtenaren zelf. Met name na 18:00 uur ‘s avonds en in het weekend kan het hier behoorlijk druk worden. De locatie van Café Olivier is bovendien gunstig. De gezellige kroeg ligt vlakbij de binnenstad en de belangrijkste bezienswaardigheden van Utrecht.

5. De Domtoren beklimmen

De attracties van Utrecht van boven bekijken? Dat kan het beste tijdens een uitje in Utrecht naar de 112 meter hoge Domtoren, die inmiddels al meer dan 600 jaar oud is. De Domtoren is het handelsmerk van de stad, gebouwd in Gotische stijl en op de eerste plaats klokkentoren. Waar je ook wandelt langs de Utrechtse grachten, de Domtoren is nooit ver weg. Heb jij de Domtoren wel eens beklommen? Per trap of bezoekerslift sta je in een mum van tijd boven en geniet je van prachtige vergezichten over de Utrechtse binnenstad en de weidse omgeving. De voettocht omhoog bestaat uit maar liefst 455 traptreden, maar met de bezoekerslift sta je in slechts 3 minuten op 100 meter. De Domtoren beklimmen is ook een leuk kinderuitje in Utrecht. Op zoek naar een cultureel dagje uit? Je kunt ook een rondleiding Domtoren boeken onder leiding van een stadsgids, die je alles kan vertellen over de geschiedenis.

domtoren utrecht

6. Het Springhaver Theater

Van alle uitjes in Utrecht is dit misschien wel het meest intieme uitje: in de oude zaaltjes kijken naar typische filmhuis films van eigen bodem én uit verre landen. Ook het bijbehorende café is een prima keuze voor een gezellige lunch of een wijntje na de film. Het Springhaver Theater is een belangrijke speler in het culturele landschap van Utrecht en geliefd bij haar inwoners. Wil jij je dagje uit in Utrecht afsluiten met een unieke filmervaring? Vergeet dan niet om het Springhaver Theater te bezoeken!

7. De multiculturele wijk Lombok tijdens een dagje Utrecht

Wil je een uitje in Utrecht van het gebaande pad af? Even uit het centrum en kennismaken met een ander stukje van de stad? Ga dan naar de bruisende wijk Lombok aan de andere kant van Utrecht Centraal. Lange tijd stond deze wijk niet al te best bekend, maar tegenwoordig geniet je er van een kleurrijk straatbeeld, prachtige toko’s en gezellige lunchrooms met Syrische, Turkse en Afghaanse specialiteiten. Lombok is een mengelmoes van culturen: je vindt hier de grootste moskee van Utrecht, maar ook veel hipster barretjes en levendige cafés. Struin over de Kanaalstraat en waan je een paar minuten in het buitenland.

Je houd misschien ook van..