Blog

Dagje uit in Noord-Brabant: 7 Leuke uitjes

Dagje uit Noord Brabant

Plan je een vakantie in het zuiden van het land? Wil je een dagje uit in Brabant? In de zuidelijke, bourgondische provincie op de grens met België bevalt genoeg te beleven. Met leuke steden als Breda, Eindhoven en Den Bosch, oude vestingstadjes als Willemstad en Heusden en mooie natuurgebieden als de Loonse en Drunense duinen en de Biesbosch heeft Noord-Brabant aan bezienswaardigheden geen gebrek. In dit artikel doe je ideeën op voor uitjes in Brabant: van kinderuitjes tot actieve uitstapjes in Brabant. Na Gelderland is Noord-Brabant de grootste provincie van Nederland, dus genoeg reden de attracties van Brabant zelf te gaan verkennen!

1. Dagje weg naar de Brabantse hoofdstad

‘s Hertogenbosch wordt in de volksmond ook wel Den Bosch genoemd en is de hoofdstad van Noord-Brabant. Op de lijst van uitjes in Brabant mag Den Bosch absoluut niet ontbreken. Of je nu houdt van live-muziek in de kroeg, industriële hotspots of eeuwenoude steegjes: Den Bosch telt een aantal van de leukste bezienswaardigheden in Noord-Brabant. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het Design Museum, het Noortbrabants Museum of Museum Slager. Tijdens het Theaterfestival schallen de jazz klanken door de lucht en op de Binnendieze is het heerlijk varen. De provinciale hoofdstad maakt voor een heerlijke dagje weg in Brabant en is eenvoudig met de trein te bereiken. Ook qua ligging is Den Bosch erg centraal: mooi tussen Breda en Eindhoven in.

2. De ster van Willemstad

Dagje weg in Brabant? Naast grote plaatsen als Den Bosch, Eindhoven en Breda, zijn juist ook de kleine kernen de moeite waard. Willemstad is één van de top bezienswaardigheden in West-Brabant en ligt letterlijk op het puntje van de provincie ‘aan de goede kant van het water’ op de grens met Zuid-Holland en Zeeland. Het plaatsje kent een stervormige vesting en een rijkdom aan monumentale panden. Tijdens een heldere winterdag of warme zomerdag is het prima toeven op de oude vestingwallen, die een plezierige wandeling voor de bezoeker in petto hebben. Willemstad is ook een leuk kinderuitje in Brabant: heerlijk ravotten op de stadsmuur, in de bunkers op avontuur en op de vele speeltoestellen klimmen, die langs de wallen te vinden zijn. De haven is het bruisende hart van de mini-stad met enkele duizenden inwoners. ‘s Zomers zitten de terrassen vol en ook ‘s winters kun je hier genieten van een hapje en een drankje in sfeer.

3. Een stedentrip Breda

Breda is een verrassend veelzijdige stad met meerdere Brabantse hoogtepunten als het Stedelijk Museum Breda en de elegante Grote Kerk op de Grote Markt. Niet alleen cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in deze West-Brabantse stad, maar ook muzikale gasten hebben niets te klagen. Tijdens Breda Barst en Breda Jazz is het moeilijk om geen dansje te doen tijdens een dagje in Brabant. Een actief uitje in Brabant plannen? Overweeg dan te suppen over de Bredase singels of een mooie wandeling door het aangrenzende Mastbos te maken. Verder staat Breda bekend om het Ginneken: een levendige wijk met een fijne combinatie van speciaalzaken en horeca. Je kunt in Breda heerlijk eten: ook hier voel je de bourgondische sferen van Brabant met een speciaalbiertje en een bitterbal op het terras.

4. Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Het is een bijzonder natuurgebied en van alle uitjes in Brabant misschien wel de leukste bij mooi weer! De Sahara van Brabant is een groot stuifzandgebied ten noorden van Tilburg, dat door de eeuwen heen kaal gekapt werd en vervolgens leeg gegeten door schapen: een triest verhaal met een silver lining. Een uniek natuurgebied voor een actief uitje in Brabant was geboren. Je vindt hier grove dennen, een dikke laag dekzand en heide. Wandelen door dit mooie gebied is zwaar: je staat in een diepe laag zand en komt maar moeilijk van A naar B. Toch is een tocht door de Loonse en Drunense Duinen een prachtige herinnering. Het is een leuk kinderuitje in Brabant en al helemaal in combinatie met een lunchstop bij het pannenkoekenhuis.

5. De Efteling

De Efteling mag natuurlijk niet ontbreken op deze lijst van uitjes in Brabant. Dit grote attractiepark met sprookjesbos in Kaatsheuvel is misschien wel de beroemdste bezienswaardigheid van Noord-Brabant. Vlakbij Waalwijk vind je een wonderenwereld vol attracties, achtbanen en verhalen. Waar de Efteling het allerbeste in is, is het neerzetten van een sfeer van verwondering, verbazing en magie. Niet alleen kun je hier terecht voor een onvergetelijk kinderuitje in Brabant, maar de Efteling leent zich ook voor een gezellig dagje weg met vriendinnen of collega’s. Vroeger was het attractiepark alleen in de zomermaanden geopend, maar tegenwoordig verovert de Winterefteling de harten van velen: schaatsen, theatervoorstellingen en adrenaline in kerstsfeer.

6. Natuurgebied de Biesbosch in Brabant

De natuur induiken tijdens een uitje in Brabant? Een dagje in Nationaal Park Biesbosch maakt een leuk dagje uit in Noord-Brabant. Het waterrijke gebied is het thuis van zeearenden, bevers en visarenden. Overal waar je kijkt, zie je kleine riviertjes en kreken. Een boottocht door de Biesbosch is een fantastisch kinderuitje in Brabant, maar ook een leuke activiteit met het hele gezin. Vogelspotters, fotografen en liefhebbers van Nederandse flora en fauna zullen zich zeker niet vervelen tijdens een dagje in dit natuurgebied. Zin in een actief uitje in Brabant? Neem dan een kano in plaats van een boot en gebruik je spierkracht om het gebied te verkennen.

7. Fietsen door Eindhoven

Eindhoven en innovatie gaan hand in hand. Eindhoven is een stad van techniek, denkkracht en creativiteit. Een fietstocht of stadswandeling door de thuisstad van de TU Eindhoven, Glow en de Dutch Design Week maakt voor een leuk uitje in Brabant. Wie naar Eindhoven gaat moet beslist een bezoek brengen aan de bezienswaardigheden van Brabant, zoals het Van Abbe Museum, de Piet Hein Eek en Strijp-S. Eindhoven is naast een culturele en technologische trekpleister ook een populaire winkelstad. Met een dagje Brabant in Eindhoven kun je dus alle kanten op: of je nu op zoek bent naar een actief uitje, een kindertuitje of een uitdagend dagje in Brabant, in deze zuidelijke stad vind je het allemaal!

Je houd misschien ook van..