Blog

Dagje Nijmegen: 7 Leuke uitjes

Dagje nijmegen uitjes

Nijmegen is de oudste stad van Nederland en bestond al in het jaar 100 na Christus. Destijds gaven de Romeinen de plaats aan de Waal de naam ‘Ulpia Noviomagus Batavorum’. Het is daarom geen verrassing dat je in Nijmegen veel historische bezienswaardigheden kunt bezoeken. Tegenwoordig staat de stad in Gelderland vooral bekend om haar universiteit en het bruisende studentenleven. Ook de omgeving van Nijmegen leent zich perfect voor een leuk dagje weg naar het Afrikamuseum in Berg en Dal of de bossen van Groesbeek. In dit artikel lees je meer over leuke uitjes in en rondom Nijmegen van een bezoek aan het Valkhof tot het Waalstrand.

1. Bezoek Museum Het Valkhof tijdens een dagje Nijmegen

Ga je een dagje naar Nijmegen en ben je een kunstliefhebber? Vergeet dan niet een bezoek te brengen aan Museum Het Valkhof. Het Valkhof vertelt het verhaal van 5000 jaar geschiedenis via oude en hedendaagse kunst én archeologie. Reis jij terug naar de Via Appia met een interactieve tijdreis? Wil je het Nijmegen van de Romeinen beleven of juist meer leren over het journalistieke werk op de Europese buitengrenzen? Een vaste collectie en constant vernieuwende tentoonstellingen maken het Valkhof tot een leuk en vooral leerzaam uitje in Nijmegen. Je kunt dit museum dinsdag tot en met zondag bezoeken tussen 11:00 uur en 17:00 uur. Volwassen betalen €16,50 voor een toegangskaartje. Studenten mogen voor €6,25 naar binnen en kinderen onder de 12 jaar krijgen gratis toegang.

2. Stadswandeling langs mooie Nijmegen bezienswaardigheden

De geschiedenis van Nijmegen gaat ruim 2000 jaar terug en begint in de tijd dat de Romeinen de sceptor zwaaiden over destijds de grootste stad van Nederland. Op visitnijmegen.com vind je een leuke stadswandeling door de historische binnenstad van Nijmegen langs tal van Nijmegen attracties. De wandeling is 5 km lang en eenvoudig in 2 uur af te leggen met voldoende stops voor een hapje of een drankje. De route voert onder meer langs de Begijnenstraat, Lange Hezelstraat, de Grote Markt, de Stevenskerk en de Korenmarkt. Het is een leuke manier om kennis te maken met het voormalige Noviomagus. Wil je echt diep in de geschiedenis van Nijmegen duiken? Maak dan een stadswandeling onder leiding van een professionele gids, die je alles over de bijzondere historie van de stad kan vertellen.

3. Ontdek de Waal op een uitje Nijmegen

Bijna iedere Nederlandse stad heeft een bijzondere band met water, rivieren of zeeën. Zo ook Nijmegen. Tijdens een uitje in Nijmegen ontkom je bijna niet aan de Waal, die letterlijk door en langs Nijmegen stroomt. Ontdek de rivier op een pannenkoekenboot, fiets van Nijmegen naar Millingen of neem een duik op het Waalstrand. De Waalkade is een leuke plek om een dagje Nijmegen af te sluiten. Op de gezellige boulevard aan het water zitten tal van restaurantjes en barretjes voor een fijn diner of borrel. In de zomer is het hier heerlijk flaneren. Vanaf de Waalkade loop je eenvoudig naar de nabijgelegen Ooijpolder, waar je prachtig kunt wandelen tussen het groen.

4. Uitjes in de omgeving van Nijmegen

Heb je een weekendje Nijmegen gepland? Ben jij meer een natuurmens en wil je de stad even ontvluchten? Vanuit Nijmegen fiets je in een uurtje naar het heuvelachtige landschap van Berg en Dal, waar het Afrikamuseum op je wacht. In dit museum maak je kennis met inspirerend Afrika, nieuwe tradities en oude culturen. Ook wordt er aandacht besteed aan het slavernijverleden, waar Nederland een grote rol in speelde. Het Afrikamuseum heeft zowel een prachtig binnen- als buitengedeelte en maakt bovendien tot een leuk kinderuitje in Nijmegen. Kinderen kijken bijvoorbeeld hun ogen uit in de verschillende Afrikaanse hutten, maar mogen ook zelf Afrikaanse muziek maken en kunnen luisteren naar Afrikaanse verhalen. Het museum is op dinsdag tot en met zaterdag te bezoeken van 10:00 tot 17:00 uur. Op zondag is het Afrikamuseum geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Een kaartje voor volwassenen kost €15. Kinderen tot 18 jaar betalen €6.

5. Winkelen in de oudste winkelstraat van Nederland

Eén van de bezienswaardigheden van Nijmegen is de Lange Hezelstraat. Het is de oudste winkelstraat van Nederland en nog altijd een prima plek om je nieuwe garderobe bij elkaar te shoppen. Naast bekende ketens vind je hier ook vintage stores en tweedehandszaken. Winkelen is een leuk uitje in Nijmegen en prima te combineren met één van de andere trekpleisters, zoals Museum Het Valkhof of een wandeling door de Ooijpolder. Bovendien is de Lange Hezelstraat vlakbij de Grote Markt: het iconische aangezicht van Nijmegen, dat je terugvindt op menig ansichtkaart. Na een vermoeiend dagje shoppen kun je hier genieten op één van de vele terrassen.

6. Genieten van het groen tijdens een uitje Nijmegen

Nijmegen staat bekend om haar parken. Wie kent het Kronenburgerpark niet, al was het maar door het gelijknamige liedje van Frank Boeijen? ‘s Zomers kan het hier goed druk worden met barbecuende studenten, jonge gezinnen en spelende kinderen. In de Nijmeegse parken wordt geleefd, muziek gemaakt en gewandeld. In het Kronenburgerpark zie je bovendien de historische wortels van Nijmegen terug in de kruittorens, die er tot de dag van vandaag het uitzicht sieren. Ook het Valkhofpark is een populaire plek onder Nijmegenaren, vanwege de opgravingen, maar zeker ook vanwege de beruchte Vierdaagse feesten. In het Goffertpark vind je onder meer het NEC stadion en worden regelmatig grote concerten georganiseerd. In het groen van Nijmegen zijn dus heel wat onvergetelijke uitjes te beleven!

7. De bossen rondom Nijmegen

Op zoek naar een uitje in de omgeving van Nijmegen? Vanuit de stad neem je eenvoudig de bus of fiets naar Groesbeek. Hier liggen de mooie bossen van ‘Het Rijk van Nijmegen’, dat aan de andere kant van de grens overgaat in ‘das Reichswald’. Groesbeek en Berg en Dal zijn prachtige wandel- en fietsgebieden met voldoende campings en andere accommodatiemogelijkheden voor een weekendje weg. Je kunt hier bovendien genieten van wellness, paardrijtochten en een gezellig etentje in een natuurlijke omgeving.

Je houd misschien ook van..