Blog

Dagje uit in Limburg: 7 Leuke uitjes

Dagje Limburg uitjes

In het Zuid-Limburgse heuvelland krijg je meteen een vakantiegevoel: de enige echte heuvelachtige streek van Nederland staat bekend om haar bourgondische levensstijl en schilderachtige dorpjes. Wie van natuur houdt, moet in Limburg zijn. Met prachtige gebieden als het Nationaal Park Maasduinen, het Mergelland en de Vaalserberg is Limburg een walhalla voor wandelaars en fietsers. In dit artikel lees je over leuke uitjes in Limburg en bijzondere Limburg bezienswaardigheden, zoals de steden Maastricht en Valkenburg. Limburg is een mooie bestemming voor een dagje weg, maar ook voor een vakantie in eigen land.

1. Nationaal Park Maasduinen tijdens een dagje uit in Limburg

In Noord-Limburg vind je de langste rivierduinengordel van Nederland. Nationaal Park Maasduinen ligt in het uiterste noorden van Limburg, vlakbij Venray. Het gebied leent zich perfect voor actieve uitjes in Limburg, zoals het maken van een lange wandeling of fietstocht. Tijdens een Limburgs uitje in Maasduinen heb je kans om bijzondere flora en fauna te spotten. Heb jij weleens een bever of zandhagedis van dichtbij gezien? Ook heb je kans om een gladde slang, Europese kraanvogel of buizerd tegen te komen. Bovendien groeit de bedreigde en zeer zeldzame klokjesgentiaan in Nationaal Park Maasduinen. Het rode plantje bloeit tussen juli en september. Naast prachtige natuur kom je in het park ook grafheuvels en een oorlogsmonument tegen. Een bezoek aan Maasduinen is een leuk uitje in Noord-Limburg.

2. Limburgs uitje naar Maastricht

Maastricht is de hoofdstad van Limburg en zeker een uitstapje, dat een plaats verdient op de lijst van leuke uitjes in Limburg. De stad is geliefd vanwege haar bourgondische karakter, oude binnenstad en gemoedelijke sfeer. Tijdens een dagje weg in Maastricht bezoek je het Bonnefantenmuseum, het Vrijthof en Boekhandel Dominicanen. Bijna alles is in Maastricht op loopafstand, dus een stadswandeling is een prima manier om de vele bezienswaardigheden te verkennen. Je kunt ook eenvoudig een weekendje Maastricht plannen om vanuit de hoofdstad andere Zuid-Limburg attracties te verkennen, zoals de Vaalserberg en het Drielandenpunt of Valkenburg. Er zijn genoeg leuke hotelletjes te vinden in Maastricht om het vakantiegevoel helemaal te pakken te krijgen. Bovendien wordt de stad geroemd om haar culinaire uitspattingen en is het dus bepaald geen straf hier ‘s avonds terug te komen om uitgebreid te dineren.

3. Dagje uit in Valkenburg aan de Geul

Van alle leuke uitjes in Zuid-Limburg, mag een bezoek aan Valkenberg niet ontbreken. Valkenburg is niet alleen gezellig en prachtig gelegen in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, maar staat bovendien bekend als mergelstadje met middeleeuwse straten en een indrukwekkende kasteelruïne en Fluweelengrot. Je kunt de kasteelruïne onder leiding van een gids in 50 minuten bezoeken, waarbij je je even in de middeleeuwen waant. Daarna ben je vrij om met behulp van een uitgestippelde route en informatieborden het kasteel verder te ontdekken. Entree voor kinderen vanaf 12 jaar bedraagt €15. Kinderen onder de 12 mogen voor €11 naar binnen. Een uitstapje naar de Fluweelengrot is zeker ook een leuk kinderuitje in Zuid-Limburg. Hoe spannend is het om ondergrondse tunnels te verkennen? Een bezoek aan Valkenberg is eenvoudig te organiseren vanuit Maastricht, maar de regio is leuk genoeg om er een weekend te verblijven op een camping of in een wellness-faciliteit.

4. De hoogste berg van Nederland

Eén van de beroemdste bezienswaardigheden van Zuid-Limburg is de Vaalserberg, dat bijzonder genoeg eigenlijk een heuvel is. Met 322 meter is het wel de hoogste heuvel van Nederland. Ook ligt het Drielandenpunt tussen Nederland, België en Duitsland vlakbij de top. Het Drielandenpunt is een typisch Limburgs uitje, waarbij je in drie landen tegelijkertijd kunt staan. De Vaalserberg is daarbij een populair uitje onder wielrenners en maakte meermaals onderdeel uit van de Amstel Gold Race. Wandelaars kunnen de meerdaagse Dutch Mountain Trail aandoen, waarin je in 4 à 5 dagen 101km wandelt langs de natuurlijke bezienswaardigheden van Zuid-Limburg, waaronder de Vaalserberg.

5. Het Pieterpad lopen als uitje Limburg

Wil je meerdere uitjes in Limburg met elkaar combineren en ben je nog op zoek naar een leuke invulling van je vakantie? Het Pieterpad lopen door Limburg is een uitstekende manier om de provincie te leren kennen. De langeafstandswandeling loopt officieel van Pieterburen in Groningen naar de Pietersberg bij Maastricht, maar je kunt bijvoorbeeld ook beginnen in Gennep om meteen het Nationale Park Maasduinen mee te pikken op je tocht. Vervolgens daal in een ruime week af richting Maastricht, langs Venlo, Sittard en Valkenburg. Onderweg geniet je van de prachtige natuur, maar heb je ook tijd genoeg op een terras te genieten van heerlijk Limburgs speciaalbier of een goed stuk vlaai. Langs de route zijn er meer dan voldoende campings en B&B’s om te overnachten.

6. Culinair genieten tijdens een uitje Limburg

Limburg heeft een bourgondisch karakter. Wat moet je beslist proeven tijdens een typisch Limburgs uitje? Veel uitstapjes in Limburg beginnen en eindigen met een hapje en een drankje. Uiteraard staat Limburg bekend om de heerlijke vlaai, van appelvlaai tot rijstevlaai en kersenvlaai. Limburgers zijn echte zoetekauwen. Probeer ook eens Loonse stroop en knapkoek. Toch zijn er ook andere streekgerechten en producten. Asperges worden in Limburg ‘het witte goud’ genoemd en blauwe bessen zijn ‘s zomers alom verkrijgbaar. Heb je ooit zuur vlees geprobeerd? De naam klinkt misschien niet meteen aanlokkelijk, maar dit typische gerecht is een mooie afsluiter van een dagje Limburg.

7. Hertog Jan Brouwerij in Arcen

Ben jij fan van Hertog Jan en wil je weleens zien hoe je favoriete bier eigenlijk gemaakt wordt? In de Hertog Jan brouwerij in Arcen boek je een rondleiding, maar kun je ook genieten van een liefhebbers tour. Tijdens een tour bekijk je de imposante bronzen brouwketels, maar ruik je ook de hop en proef je uiteraard van heerlijk Hertog Jan bier. Benieuwd naar verschillende jaargangen Grand Prestige of nieuwsgierig naar het brouwproces? Tijdens dit uitje in Limburg beleef je het allemaal. Voor €15 boek je een rondleiding van ongeveer een uur. Vind je dat veel te kort en wil je meer ontdekken? Dan kun je voor €39,95 2,5 uur meegevoerd worden in het verhaal van Hertog Jan.

Je houd misschien ook van..