Blog

Dagje Groningen: 7 Leuke uitjes

Dagje groningen uitjes

‘Er gaat niets boven Groningen’, luidt de liefkozende slogan over de Stad van het Noorden. Groningen staat bekend om de Martinitoren, kniepertjes, de eierbal en de vele studenten. Ga je een dagje naar Groningen? Ben je benieuwd naar de bezienswaardigheden in Groningen, die je beslist niet mag missen? In dit artikel lees je meer over leuke uitjes in Groningen, zoals het Noordelijk Scheepvaartmuseum, het Groninger Museum en Brouwerij Martinus. Ook vertellen we over de Vismarkt, de Grote Markt en de Prinsentuin. Groningen is een geweldige stad voor een dagje uit of een weekend weg. Bovendien is het een perfecte uitvalsbasis om de noordelijke provincies te verkennen.

1. Beklim de iconische Martinitoren

De Martinitoren is met recht de top bezienswaardigheid van Groningen en steekt met z’n 97 meter letterlijk boven de stad uit. Het beklimmen van de Martinitoren is een typisch Gronings uitje, dat je een keer beleefd moet hebben. In 500 jaar doorstond de Martinitoren de nodige tegenslag: van blikseminslag tot oorlog en brand. Toch prijkt de bezienswaardigheid nog altijd boven de Groningse binnenstad uit en is het mogelijk vanuit de uurwerkzolder over de imposante skyline van Groningen te kijken na het beklimmen van ongeveer 300 stenen traptreden. Voor een bezoek aan de Martinitoren heb je een goede conditie nodig, want er is geen lift. Dit is ook een leuk kinderuitje in Groningen. Aan de hand van interessante vragen en opdrachten ontdek je de toren als een ware torenwachter! Doordeweeks bezoek je de Martinitoren tussen 13:00 uur en 17:00 uur. Op zaterdag is de bezienswaardigheid vanaf 10:00 uur geopend en op zondag vanaf 12:00 uur. Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar betalen €7,50. Kinderen onder de 12 jaar mogen voor €4 de toren beklimmen.

2. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum tijdens een dagje Groningen

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is zowel een leuk uitje voor volwassenen, als een gezellig kinderuitje in Groningen. Wil je alles weten over de geschiedenis van de Noordelijke Scheepvaart? Bezoek dan dit museum in twee van de mooiste middeleeuwse gebouwen van de stad. In deze 14e eeuwse bouwwerken worden bovendien regelmatig wisseltentoonstellingen gehouden met aandacht voor kunst en de geschiedenis van Groningen. Voor kinderen zijn speciale speurtochten uitgezet. Zo kunnen kinderen van 7 tot 9 jaar oud meedoen met de speurtocht ‘Robin wil piraat worden’ en kunnen de kleintjes onder de 6 het museum verkennen met het boekje ‘Felix en zijn baasje.’ Toegangskaarten voor dit leuke uitje Groningen kosten €8,00 voor volwassenen en €4,50 voor kinderen en senioren. Het museum is ‘s maandags gesloten.

3. Het innovatieve Groninger Museum

Het Groninger Museum is één van die bezienswaardigheden in Groningen, die je niet mag missen. Na een schenking liet het museum een eigen gebouw ontwerpen, dat in 1994 geopend werd door Prinses Beatrix. In het Groninger Museum vind je schilderijen van vereniging de Ploeg, maar bijvoorbeeld ook kunst door en voor kinderen, werktuigen uit de Steentijd en Gronings zilver. Kunstliefhebbers, historici én kinderen zullen hun ogen uitkijken tijdens een uitje Groningen naar het Groninger Museum. Je kunt het museum bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Kinderen tot en met 18 jaar mogen gratis naar binnen. Volwassenen betalen €15 voor een kaartje. Je kunt online eenvoudig kaartjes kopen voor het gewenste tijdslot.

4. Brouwerij Martinus

Vlakbij de Oude Markt van Groningen brouwt Martinus een grote variatie speciaalbieren, populair bij studenten, bierliefhebbers en gezelligheidsdrinkers. Ben jij benieuwd naar de brouwerij en zou jij wel eens een kijkje willen nemen? ‘s Zaterdags organiseert Martinus verschillende rondleidingen van pakweg 1 uur om 13:00, 14:30 en 16:00 uur. Voor €15 kijk je binnen bij de brouwerij en proef je 3 speciaalbieren van Martinus. Op de eerste verdieping van de brouwerij zit een fijn restaurant en op de tweede verdieping het brouwcafé, waar het eigen bier op de tap staat. Vanuit het restaurant en café zie je de brouwketels en de tanks, waardoor een biertje drinken plots een speciale ervaring is! In de zomer geniet je van prachtige uitzichten vanaf het zonnige dakterras van Martinus. Een bezoek aan brouwerij Martinus is een leuk vriendenuitje in Groningen.

5. Vismarkt tijdens een dagje Groningen

Al vanaf de late middeleeuwen kochten Groningers hun vis op de vismarkt. Tegenwoordig is er meer te krijgen dan dat wat in zee leeft, maar de vismarkt is nog steeds een uiterst levendige plek op dinsdag, vrijdag en zaterdag. Kraampjes vol vis, vlees, kaas, brood, groente en fruit kleuren het decor naast markthal de Korenbeurs. Wil jij je dagelijkse boodschappen doen of simpelweg genieten van een portie kibbeling tijdens een uitje in Groningen? Neem dan beslist een kijkje op de vismarkt, één van de leukste Groningen bezienswaardigheden voor foodies!

6. Kom tot rust in de Prinsentuin

De Groningse binnenstad druk? Dat geldt niet voor de oase, die Prinsentuin heet. Vlakbij de levendigheid van de Martinitoren en het stadscentrum ligt de tuin omsloten door een hek. Desondanks mag je overdag kosteloos naar binnen om te genieten van planten, bloemen en landschapsarchitectuur. Strijk neer op een bankje om de stilte van de stad te horen, te studeren of een goed boek te lezen. De theeschenkerij ter plaatse stelt je graag op je gemak door middel van een warm drankje. Prinsentuin is een geliefde attractie bij zowel Groningers als toeristen.

7. Genieten op de Grote Markt

De Grote Markt is het hart van de Groningse binnenstad en de ideale plek om trekpleisters van Groningen te ontdekken, zoals de Martinitoren en de warenmarkt op dinsdag, vrijdag en zaterdag. Bovendien is het een mooi startpunt voor een stadswandeling langs de belangrijkste Groningen bezienswaardigheden, een kroegentocht of een dagje winkelen. Op de Grote Markt valt altijd iets te beleven en er waren regelmatig evenementen georganiseerd. Bovendien liggen veel bekende terrassen van Groningen aan de Grote Markt, zoals studentencafé Drie Gezusters en het terras van Kostery. Een bezoek aan de Grote Markt is prima te combineren met andere uitjes in Groningen, zoals het Noordelijk Scheepvaartmuseum of het Groninger Museum.

Je houd misschien ook van..