Blog

Dagje uit in Gelderland: 7 Leuke uitjes

Dagje uit Gelderland

Er zijn zoveel leuke uitjes in Gelderland te bedenken, dat je er gemakkelijk een week kunt doorbrengen. Gelderland is de grootste provincie van Nederland en staat bekend om bezienswaardigheden als de Veluwe, Paleis het Loo, de historische binnenstad van Nijmegen en het Wijnmuseum in Arnhem. Heb je zin in een actief dagje uit in Gelderland? Dan kun je heerlijk struinen door de bossen, fietsen langs de Waal of op verkenning in de Achterhoek. Cultuurliefhebbers bezoeken Gelderland attracties als het Arnhems Oorlogsmuseum, het Krüller- Müller Museum of het Historisch Museum Nijmegen. Burgers’ Zoo en de Apenheul zijn de leukste kinderuitjes in Gelderland. Lees in dit artikel over 7 leuke uitjes in de grootste provincie van Nederland!

1. Bezienswaardigheden van de hoofdstad van Gelderland

Arnhem is qua inwonertal niet de grootste stad van Gelderland, maar qua allure, gezelligheid en prestige draagt het met recht de naam van provinciale hoofdstad. De binnenstad is een paradijs voor winkelliefhebbers: grote ketens en kleine boetiekjes wisselen elkaar in snel tempo af en een goede horecazaak is nooit ver weg. Shoppen in Arnhem maakt tot een leuk dagje uit in Gelderland met vriendinnen. Cultuurliefhebbers kunnen genieten van de mooie musea in de stad, zoals het Arnhems Wijnmuseum, het Airborne Museum en het Arnhem Museum voor moderne kunst. Dompel je onder in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, proef de lekkerste wijnen en geniet van kunst uit de 20e eeuw. Verder is het makkelijk om vanuit Arnhem andere uitjes in Gelderland te plannen, bijvoorbeeld naar het Nationale Park de Hooge Veluwe, het Krüller-Müller Museum of de stad Nijmegen. Met het openbaar vervoer reis je eenvoudig van A naar B om alle bezienswaardigheden van Gelderland te ontdekken.

2. Het leukste kinderuitje van Gelderland: Burgers’ Zoo

Burgers’ Zoo is een leuke dierentuin in het noorden van Arnhem en dus ook snel te bereiken vanuit Apeldoorn. Het is niet zomaar een dierentuin, maar echt een beleving: Ga op safari via een houten loopbrug, daal af in het grootste koraalrif van Europa en spot tropische vogels in de enorme Bush ecodisplay. Burgers’ Zoo maakt tot een onvergetelijk dagje weg in Gelderland voor jong en oud. Je bekijkt de natuur niet alleen van een afstandje, maar staat er plots ook middenin: in een mangrove kas met fladderende vlinders, zeekoeien in het water en krabben bij de oever; in de Mexicaanse woestijn naast pikari zwijntjes en vrolijk rondvliegende duiven. Je koopt eenvoudig online een kaartje om in één dag meerdere landschapszones te beleven.

3. Studentenstad Nijmegen

Nijmegen bruist niet alleen tijdens de wereldberoemde Vierdaagse, maar is ook de rest van het jaar een leuk uitje in Gelderland. Nijmegen is de oudste stad van Nederland en bestond al zo’n 100 jaar na Christus in de tijd van de Romeinen. Geen wonder dus dat Nijmegen veel bijzondere Gelderland attracties kent. Bovendien is het tegenwoordig één van de bekendste studentensteden van Nederland, waardoor er in het voormalige Noviomagus altijd wat te beleven valt! Neem bijvoorbeeld een kijkje op het Valkhof, bezoek de levendige zaterdagmarkt of zoek vertier op het Waalstrand. In de omgeving van Nijmegen vind je bovendien het leuke Berg en Dal. De naam zegt het al: voor Nederlandse begrippen kun je hier behoorlijk klimmen en klauteren. Wie een actief uitstapje Gelderland op de planning heeft staan, mag de mooie omgeving van Berg en Dal niet overslaan.

4. Uitjes in Gelderland vanuit Apeldoorn

Apeldoorn is qua oppervlakte de grootste gemeente van Gelderland en hoewel de stad niet per se bekend staat om haar charme, is er in de omgeving wel een heleboel te doen. Een huisje huren in de omgeving van Apeldoorn maakt tot een prima uitvalsbasis om de bezienswaardigheden van Gelderland te ontdekken en meerdere uitjes te plannen. Wat dacht je van een bezoek aan de oudste nog werkende papierfabriek van Nederland? Een dagje openluchtmuseum in Arnhem of een heerlijke saunadag in Thermen Busloo? Bovendien is Apeldoorn de thuisstad van Koninklijk Paleis het Loo, waar je meer leert over de prestigieuze bewoners van het paleis. Met behulp van een audiotour reis je terug in de tijd via verhalen over de Koninklijke Familie.

5. Dagje weg in de Gelderse natuur

Gelderland heeft niet alleen leuke historische steden, maar juist ook om de prachtige natuur. Het uitgestrekte natuurgebied de Veluwe is in de grootste provincie van Nederland te vinden  en maakt tot een leuk dagje weg in Gelderland. Op de Veluwe kom je tot rust, terwijl je door de bossen struint. Of je het gebied nu te voet, op de fiets of per mountainbike verkent: de schoonheid van hoge bomen, wilde zwijnen, herten, vogels en vlaktes is adembenemend. De Veluwe is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Gelderland en ook een leuk kinderuitje. Echt iets speciaals meemaken? Overnacht dan in dit mooie natuurgebied en wordt wakker in de stilte, zoals je die niet vaak meer tegenkomt in dichtbevolkt Nederland.

6. Apenheul met de kinderen

Naast Burgers’ Zoo is ook de Apenheul een geweldig kinderuitje in Gelderland. Van alle uitstapjes in Gelderland is dit één van de opmerkelijkste: in de bossen van de Veluwe ga je op apensafari en speur je naar wel 30 verschillende soorten apen, die vrij zijn in gebondenheid. Het is een bijzondere manier om kennis te maken met deze diersoort, om dichtbij te komen en hun natuurlijke gedrag te observeren. Bedenk je wel dat het wilde dieren blijven en wees dus op je hoede. Online schaf je gemakkelijk kaartjes aan voor dit leuke uitje in Gelderland!

7. De Achterhoek

De Achterhoek is een culturele streek in het oosten van Gelderland tegen de grens met Duitsland en Overijssel. Het platteland is prachtig, met oude boerderijen, graslanden en bos. Wie even het idyllische buitenlandgevoel in eigen land wil ervaren, doet er goed aan een dagje naar dit bijzondere stukje Gelderland af te reizen. De Achterhoek is een fijne plek voor wandelaars, fietsers en kampeerders. In de zomer kun je hier prima toeven op een camping en ook in de winter is de streek prachtig. Toch even de stad opzoeken? Sla dan vooral een bezoek aan Zutphen niet over!

Je houd misschien ook van..