Blog

Dagje uit in Friesland: 7 Leuke uitjes

dagje uit Friesland

Friesland of ‘Fryslân’ is een provincie in het noorden van Nederland, die misschien wel vooral bekend staat om zijn eigenzinnigheid: een eigen taal, eigen gebruiken en regionale trots, zoals je die op maar weinig plekken vindt in Nederland. Ben je op zoek naar leuke uitjes in Friesland? Droom jij ervan om ‘s zomers over de Friese meren te varen, het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek te bezoeken of een weekje te wandelen op Terschelling? In dit artikel lees je meer over de top bezienswaardigheden van Friesland en delen we ideeën over leuke uitjes in de veelzijdige provincie van een stedentrip Leeuwarden tot een huifkartocht op Schiermonnikoog.

1. Leuke uitjes op het water in Friesland

Friesland is een bijzonder waterrijke provincie en veel uitjes spelen zich dus ook af op of in de nabijheid van het water. Een vaartocht door Harlingen of Oudega laat je bijzondere bezienswaardigheden van Friesland zien, maar je kunt bijvoorbeeld ook de route van de Elfstedentocht per boot volgen. Heb je zelf een boot? Wellicht is een uitje naar het Snekermeer, de Fluessen, het Slootermeer of de Groote Brekken een leuke invulling van je weekend of vakantie. Wie zelf geen motorboot bezit, kan bijvoorbeeld ook een sloep huren om op die manier de Friese meren te verkennen. De Kleiroute in Franeker is bijvoorbeeld een leuke manier om kennis te maken met één van de mooie historische steden van Friesland en de omliggende natuur. Op tal van plekken is het ook mogelijk een georganiseerde rondvaart te maken, zodat je lekker achterover kunt leunen en meer leert over de geschiedenis van Fryslân.

2. Fries Scheepvaartmuseum in Sneek

Sneek is een echte waterstad: bijna alle bezienswaardigheden zijn op één of andere manier verbonden met het water. Zonder bevroren water geen Elfstedentocht én zonder water en wind geen Skûtjesilen, de Friese term voor wedstrijdzeilen met ouderwetse vrachtschepen. Tijdens een uitje naar het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek leer je meer over ijssporten, de geschiedenis van de stad en de scheepvaart in het mooie Friesland. Het museum is van maandag tot en met zaterdag geopend voor publiek van 10:00 uur ‘s ochtends tot 17:00 uur ‘s middags. Het Fries Scheepvaartmuseum is ook een leuk kinderuitje in Friesland, want in het speciaal ingerichte kindermuseum voor kleuters en kinderen tot en met 12 jaar mag je alles zelf aanraken! Volwassenen betalen €9,50 entree, kinderen slechts €4,50.

3. Ontdek Terschelling tijdens een uitje in Friesland

De Waddeneilanden zijn ongetwijfeld één van de bekendste Friesland bezienswaardigheden, al denk je misschien niet meteen aan de eilandengroep, als je een uitje naar Friesland op de planning hebt staan. Vanuit Harlingen kun je met de boot in 1 à 2 uur naar Terschelling varen, afhankelijk van het type boot dat je kiest. In Harlingen zelf zijn overigens ook genoeg bezienswaardigheden te bezoeken, waardoor je deze uitjes in Friesland prima met elkaar kunt combineren. Terschelling is een veelzijdig waddeneiland met enerzijds uitgestrekte zandstranden, het prachtige natuurgebied de Boschplaat en gezellige dorpen als West-Terschelling en Midsland. Wie van paardrijden, wandelen, fietsen of windsurfen houdt, is hier beslist aan het goede adres. In juni geniet je hier van het muziek- en theaterfestival Oerol met tientallen voorstellingen, muziekpodia en gekke feestjes. Terschelling is een fijne plek voor een dagje uit, maar leent zich ook perfect als vakantiebestemming. Op het Friese eiland zijn voldoende kampeerplaatsen en hotels om een paar nachten te verblijven.

4. Dagje weg in Friesland naar hoofdstad Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland en kent vele bezienswaardigheden, zoals de Oldehove, de historische binnenstad, de Sint Bonifatius kerk en de Blokhuispoort. Tijdens een uitje Leeuwarden kun je het Fries Museum, het Natuurmuseum of het Keramiekmuseum bezoeken. Als je op zoek bent naar een leuk kinderuitje Friesland is Aquazoo de belangrijkste trekpleister van Leeuwarden: sta oog in oog met pinguïns en geniet van een gezellig dagje uit. De hoofdstad van Friesland is misschien niet je eerste keuze bij het plannen van een citytrip, maar desondanks wel een mooie invulling. Tegenwoordig ontpopt de stad zich in groeiende mate als studentenstad met gezellige horeca en terrassen. Bovendien is Leeuwarden goed te bereiken met de trein en kun je vanaf hier doorreizen naar Harlingen Haven om de boot naar Terschelling of Vlieland te pakken.

5. Genieten van de rust op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een rustpunt, zoals je dat niet veel meer vindt in Nederland. Als bezoeker mag je geen auto of motor meenemen om de natuur, dieren en mensen te beschermen. Hier is geen ‘ratrace’, maar kabbelt het leven voort te midden van prachtige duinlandschappen en brede stranden. Schiermonnikoog is een leuk uitje in Friesland voor wie op zoek is naar ontspanning, lange wandelingen en frisse lucht. Zin in een gek uitje? Ga dan op huifkartocht of waag je aan de bijzondere sport wadlopen.

6. Stavoren aan het Ijsselmeer

Stavoren is één van de Friesland bezienswaardigheden, die misschien niet past binnen het provinciale karakter van het noorden. De stad wordt ook wel ‘Het Kopenhagen van Friesland’ genoemd en heeft een mondane karakter. Stavoren is één van de 11 steden van de provincie, die hun titel niet danken aan de grootte, maar aan hun rol in de geschiedenis. De band tussen Stavoren en het water is hecht en dus is een dagje uit in Stavoren niet compleet zonder een boottochtje of wandeling langs het Ijsselmeer. Stavoren is bovendien een mooie uitvalsbasis voor andere uitjes in Friesland. Vanuit Stavoren reis je eenvoudig naar Bolsward, Hindelopen en Workum.

7. Bezoek de meest noordelijke stad van Nederland

Dokkum is de noordelijkste stad van Nederland en ligt ten zuiden van de Waddenzee en ten westen van het Lauwersmeer. De kleine stad heeft een mooie, historische binnenstad en een imposant stadshuis. Dokkum is trendy en tegelijkertijd rustig. Tijdens een bezoek aan Dokkum geniet je van een lange stadswandeling langs de bezienswaardigheden, bezichtig je het oude Stadshuis of breng je een bezoekje aan Museum Dokkum. Bovendien is Dokkym een leuke plek in Friesland om gezellig een dagje te shoppen.

Je houd misschien ook van..