Blog

Dagje Enschede: 7 Leuke uitjes

Dagje Enschede

Bij het horen van de naam Enschede denken veel mensen aan de Technische Universiteit Twente, de vuurwerkramp van 2000 en het textielverleden van de stad. Tegenwoordig profileert Enschede zich als het levendige hart van Twente. Ben je van plan een dagje naar Enschede te gaan? In dit artikel lees je over leuke uitjes in Enschede voor jong en oud. Wat dacht je van een bezoek aan de Grolsch brouwerij of een ochtend struinen over de grootste markt van Oost-Nederland? Andere Enschede bezienswaardigheden zijn onder meer het Twenthe Museum, de Synagoge van Enschede en de Jacobuskerk. De Oude Markt leent zich perfect voor een middagje op het terras en op het Van Heekplein kun je heerlijk winkelen.

1. Uitje naar de Grolsch brouwerij in Enschede

De Grolsch brouwerij is één van de bezienswaardigheden in Enschede, die je niet mag missen tijdens een bezoek aan de stad. Wil jij meer te weten komen over je favoriete bier? Boek dan een rondleiding door de Grolsch fabriek en leer meer over de geschiedenis, de reclame en de befaamde beugelfles van Grolsch. Onder leiding van een bevlogen gids word je in 2,5 uur een Grolsch kenner in de dop. Natuurlijk is er naderhand genoeg gelegenheid lekkere bieren te proeven in één van de cafés in Enschede. Je kunt overigens ook kiezen voor een bierkenners tour op donderdagavond of zaterdagmiddag: een gezellige mix van proeven, quizzen en leren. Wil je er echt een leuk uitje Enschede van maken? Reserveer dan de brouwerij tour in combinatie met een buffet in één van de gezellige cafés, zoals bijvoorbeeld een stampottenbuffet of Chinees buffet. Je boekt al een rondleiding door de Grolsch brouwerij vanaf €`17,50 per persoon. Dit is ook een leuke groepsactiviteit in Enschede met vrienden of collega’s. Wil je een rondleiding met je werk, opleiding of familie? Ook dat kan op aanvraag geregeld worden.

2. Uitstapje naar de grootste dagmarkt van Oost-Nederland

Op een markt is altijd veel te zien, te ruiken en te proeven en dat geldt zeker ook voor de markt op het Van Heekplein in Enschede op dinsdag en zaterdag. Naar verluid is het zelfs de grootste markt van Oost-Nederland, dus op marktdagen is het hier bepaald niet stil. Zin in verse kibbeling, een ambachtelijk stuk oude kaas of vers gebakken brood? Zowel voor food als non-food kijk je hier je ogen uit. Tijdens een uitje Enschede is een uitstapje naar de markt een echte bezienswaardigheid: geef je ogen de kost en sprokkel op een leuke manier je boodschappen bij elkaar. Sowieso is het goed winkelen in de buurt van het Van Heekplein, dus een marktbezoek is prima te combineren met een dagje shoppen. Wie van winkelen houdt, zal met volle teugen genieten tijdens een dagje Enschede.

3. De Synagoge van Enschede

Sinds 1928 staat dit prachtige religieuze bouwwerk in Enschede. Tegenwoordig dient de Synagoge nog altijd als gebedshuis, maar ook als bezienswaardigheid. Je kunt de Synagoge van Enschede bezoeken op dinsdag tot en met donderdag en op zondag. Door middel van een audiotour leer je meer over de Synagoge, het Jodendom en de geschiedenis van Enschede. Momenteel is er een dubbeltentoonstelling te zien over Enschede in de Tweede Wereldoorlog, respectievelijk getiteld ‘In Memoriam’ en ‘Enschede in Oorlogstijd.’ Volwassenen betalen €7,50 entree, inclusief audiotour. Jongeren tot en met 16 jaar mogen gratis naar binnen om deze indrukwekkende Enschede bezienswaardigheid te aanschouwen. Geen fan van audiotours? Op woensdag en zondag om 14:00 uur is er een zogenaamde instaprondleiding, waarbij je je kunt aansluiten. Er zijn een paar regels, die je in acht dient te nemen bij het plannen van dit uitje in Enschede. Mannen moeten hoofdbedekking – een keppeltje- dragen bij een bezoek aan de Synagoge. Ook is het gebedshuis koosjer en mag je zodoende geen eten en drinken mee naar binnen nemen.

4. Wandelen door Roombeek tijdens een dagje Enschede

Ten noorden van het centrum ligt de wijk Roombeek, die in 2000 getroffen werd door een grote vuurwerkramp, waarbij 23 slachtoffers vielen. Meer dan 900 mensen raakten gewond en ruim 200 woningen raakten zwaar beschadigd of onbewoonbaar. Vroeger stond de wijk vooral bekend om de textielindustrie, die gedurende de 20e eeuw wegtrok uit Enschede naar veelal lageloonlanden. Al voor de vuurwerkramp waren er plannen om de wijk opnieuw vorm te geven, maar de tragische gebeurtenis in 2000 zette deze ontwikkeling in een stroomversnelling. Tegenwoordig geldt een wandeling door Roombeek zelfs als een leuk uitje Enschede, waarbij je kunt genieten van moderne architectuur.

5. Het Twenthe Museum

Het Rijksmuseum Twenthe is een prachtig kunstmuseum in Enschede en zeer geschikt voor een dagje uit. Een toegangskaartje voor volwassen kost €15 euro. Kinderen onder de 18 jaar mogen gratis naar binnen. Je kunt het museum van dinsdag tot en met zondag bezoeken van 10:00 uur ‘s ochtends tot 17:00 uur ‘s middags. De tentoonstellingen in het Rijksmuseum Twenthe wisselen regelmatig. Op de website kun je zien welke tentoonstellingen op dit moment te bezichtigen zijn en welke kunstwerken binnenkort verwacht worden in het museum. Het Twenthe Museum is ook een leuk kinderuitje in Enschede. Zo krijgen kinderen bij de tentoonstelling over Artemisia een doe-het-zelf boekje en is er een speciale kinder-audiotour ontworpen. Na een rondje door het museum kun je een drankje doen in het Museumcafé en een kijkje nemen in de Museumwinkel.

6. Oude Markt tijdens een dagje Enschede

De Oude Markt is zowel het start- als het eindpunt van veel uitjes in Enschede. Dit sfeervolle marktplein met daaraan gelegen de Grote Kerk is het bruisende middelpunt van de stad. Of je nu een terrasje wilt pakken, wilt wandelen langs mooie Enschede bezienswaardigheden of wilt deelnemen aan het Twentse uitgaansleven: op de Oude Markt valt altijd wat te beleven!

7. Uitjes in de omgeving van Enschede

Een dagje uit in Enschede is goed te combineren met een bezoek aan Twente. Enschede vormt een leuke uitvalsbasis om de regio Denekamp, Ootmarsum en het Lutterzand te verkennen. Wie van natuur, landelijke tafereeltjes en bossen houdt, zal hoogstwaarschijnlijk gecharmeerd zijn van de omgeving rondom Enschede.

Je houd misschien ook van..