Blog

Dagje Drenthe: 7 Leuke uitjes

Dagje uit drenthe

Drenthe staat bekend om hunebedden, uitgestrekte bossen, terpen en veengebieden. De noordelijke provincie was lange tijd een geïsoleerde streek tot het gebied steeds verder werd ontwikkeld in de 20e eeuw. Tegenwoordig is Drenthe een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders uit andere windstreken. Op zoek naar uitjes in Drenthe? In dit artikel lees je over bezienswaardigheden in Drenthe en leuke dagjes weg. Verken jij binnenkort het Drenthse platteland op een Solex of ga je wandelen in het natteheidegebied van Nationaal Park Dwingelderveld?

1. Solextour door het Drentse platteland

Ben jij in het bezit van een rijbewijs en wil je een te gek uitje in Drenthe maken? Overweeg dan een Solextour over het Drentse platteland. Beleef bijvoorbeeld de oude TT-route op een Solex, ga op bezoek bij de boer of maak een heuse tourtocht over het Dwingelderveld. Drenthe is voor Nederlandse begrippen een uitgestrekte provincie met veel natuur, waar de afstanden groter zijn, dan je bent gewend van bijvoorbeeld de Randstad. Juist daarom is een tourtocht een ideale manier om de streek beter te leren kennen en te genieten van landelijke uitzichten op boerderijen en bossen. Het is mogelijk om een Solex te huren en zelf op pad te gaan of een tour te maken onder leiding van een bevlogen gids. Dit is ook een leuk groepsuitje in Drenthe met collega’s, voor een verjaardag of jubileum.

2. Het Drents Museum

Zin om cultuur te snuiven in Drenthe? Dan moet je beslist in Assen zijn. Het Drents Museum is één van die uitjes in Drenthe, die je niet mag overslaan. Het museum is dagelijks te bezoeken van 10:00 – 18:00 uur en is op vrijdag zelfs tot 22:00 uur geopend. Tijdens een dagje Drenthe in het Drents Museum zie je verschillende tentoonstellingen. Zo kun je momenteel het werk van Frida Kahlo bezichtigen, maar wordt er ook nieuw gekocht werk gepresenteerd onder de naam ‘Minerva meets Leipzig.’ Voor €25 koop je een kaartje voor het Drents Museum. Het is mogelijk optioneel een lezing bij te bezoeken, als extra achtergrond voor je bezoek. Op vrijdagen krijg je onder het mom van ‘Frida Friday’ €5 korting. Een uitstapje naar het Drents Museum is goed te combineren met een dagje winkelen in Assen, een stadswandeling of heerlijk diner.

3. Dagje Drenthe in Geopark de Hondsrug

Tijdens een uitje in Drenthe naar Geopark de Hondsrug ben je getuige van het grootste hunebed van Drenthe. Bij Borger staat Hunebed D27 met een lengte van wel 22,5 meter! Dit indrukwekkende grafmonument staat vlakbij het Hunebedcentrum in Borger, waar je eenvoudig je auto kunt parkeren. In het Hunebedcentrum leer je meer over de prehistorie en de verschillende ijstijden, evenals het leven van de hunebedbouwers. Met behulp van filmpjes, tekeningen en verhalen krijg je een interessant inkijkje in onze geschiedenis. Het Hunebedcentrum is dinsdag tot en met vrijdag open van 10:00 – 17:00 uur. In het weekend mag je het centrum vanaf 11:00 uur bezoeken. In de omgeving van Borger kun je bovendien prachtig wandelen, waardoor een cultureel bezoek mooi te combineren valt met een actief uitje in Drenthe. Het grootste grafmonument van Drenthe is bovendien ook een leuk kinderuitje Drenthe.

4. Pieterpad wandelen door Drenthe

Het Pieterpad is de bekendste langeafstandswandeling van Nederland en voert je in zo’n 500km door ons prachtige land: van Pieterburen tot de Pietersberg in Maastricht en dus ook door Drenthe! Ben je op zoek naar een actief uitje in Drenthe? Dan is het lopen van één of meerdere Pieterpad etappes in Drenthe een leuk idee om de provincie beter te leren kennen. Per dag loop je circa 18 tot 25 kilometer door Drentse bossen, polders en heide. Onderweg slaap je in kneuterige Bed & Breakfasts of zet je simpelweg je tentje op. ‘Slow Travel’ is een mooie manier om de bezienswaardigheden van Drenthe te zien, die veelal in de natuur schuilen. Het fijne van het Pieterpad is de vast omlijnde route: je hoeft alleen de wit met rode paaltjes te volgen om de provincie te doorkruisen.

5. Het leukste kinderuitje in Drenthe: Wildlands Adventure Zoo

Wildlands Adventure Zoo is een leuk uitje in Drenthe voor het hele gezin. Tijdens een dagje weg in Drenthe maak je in het dierenpark een wereldreis: in een truck op safari en naar het Poolgebied om ijsberen te spotten. Als je op vakantie in Drenthe bent met de kinderen, is dit één van de leukste uitjes om te ondernemen. Het park is iedere dag open van 10:00 uur tot 17:00 uur. Kinderen vanaf 10 jaar en volwassen betalen €25 toegang voor Wildlands Adventure Zoo. Kinderen van 3 tot 10 jaar mogen voor €22 naar binnen. Dagelijks staan er bovendien tal van bijzondere activiteiten gepland. Vaar jij binnenkort over de Rimbula Rivier? Kom jij kijken bij de zeeleeuwen- of olifantenprestatie?

6. Actief uitje Drenthe in Nationaal Park Dwingelderveld

Het Nationaal Park Dwingelderveld is een prachtige plek in het Zuidwesten van Drenthe. Hier kan het nog stil zijn op een manier, die we niet vaak meer meemaken in Nederland. Heide, bossen en velden wisselen elkaar in snel tempo af. Het Dwingelderveld is zelfs het grootste natteheidegebied van heel West-Europa. Het natuurgebied leent zich perfect voor lange fietstochten, mountainbiketochten en paardrijdavonturen. Ook wandelaars kunnen hun geluk niet op. Met een speciale app is het eenvoudig navigeren langs de verschillende routes. Er is voor ieder wat wils: van een trailrun van 23km tot een eenvoudig pad voor mindervaliden. De schoonheid van Dwingelderveld zal iedere bezoeker op een positieve manier verrassen. Bovendien is dit een mooi gebied voor vogelspotters.

7. Beleef het brinkdorp in Orvelte tijdens een dagje Drenthe

Orvelte is een brinkdorp in Midden-Drenthe, dat vandaag de dag beheerd wordt door het Drentse Landschap. Orvelte wordt ook wel ‘Het Oerdorp van Drenthe’ genoemd en tijdens een uitje waan je je even terug in de tijd. Bezoek de smederij, de klompenmakerij en de boerderij uit de IJzertijd. In Orvelte kun je heerlijk wandelen, maar ook smikkelen van Drentse lekkernijen. Een uitstapje naar Orvelte is een leuke manier om kennis te maken met de provincie Drenthe en haar historie. Je kunt hier tevens overnachten, als je meer uitjes in Drenthe wilt ondernemen.

Orvelte drenthe

Je houd misschien ook van..