Blog

Dagje Den Bosch: 7 Leuke uitjes

Dagje Den Bosch

Den Bosch ofwel ‘s Hertogenbosch is de provinciale hoofdstad van Noord-Brabant, de op één na grootste provincie van Nederland. De zuidelijke, bourgondische stad telt tal van attracties. In dit artikel lees je over bijzondere uitjes in Den Bosch, mooie Den Bosch bezienswaardigheden en tips voor een leuk dagje uit. ‘s Hertogenbosch heeft niet voor niets de bijnaam ‘Cultuurstad van het Zuiden’. Het Noordbrabants Museum en het Design Museum zijn van die uitjes in Den Bosch, die je eigenlijk niet mag overslaan. Zin in een weekendje weg? Ook dan heeft Den Bosch genoeg bezienswaardigheden om je niet te hoeven vervelen.

1. Cultuur snuiven in het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants museum laat het werk van grootmeester Vincent van Gogh zien, maar ook van Jheronimus Bosch en zijn navolgers. Verder bezit het museum veel werk van Jan Sluijters, een kenmerkende naam binnen het Nederlands Modernisme. Het Noordbrabants Museum maakt voor een leuk uitje in Den Bosch en is dinsdag tot en met zondag geopend tussen 11:00 en 17:00 uur. Volwassenen betalen €15 entree, terwijl kinderen gratis naar binnen mogen. Naast de vaste collectie van het Noordbrabants museum krijgen ook jonge schilders een kans in de 18-eeuwse paleiszalen: in de Uitagenda ontdek je welke exposities er momenteel in de ‘Cultuurstad van het Zuiden’ te zien zijn. Het is een misvatting dat hier alleen kunst uit Brabant te bezichtigen zou zijn; sommige werken komen speciaal uit New-York!

2. Dagje uit in Den Bosch met een bezoek aan het designmuseum

Een leuk uitje in Den Bosch is het Design Museum. Dit bijzondere museum staat geheel in het teken van vormgeving. Niet alleen focussen de exposities op voorwerpen, maar ook op de rol van design in onze samenleving. Je kunt het museum van dinsdag tot en met zondag bezoeken tussen 11:00 en 17:00 uur. Een ticket voor volwassenen kost €12, voor studenten €6. Voor kinderen en museumkaarthouders is het Design Museum een gratis uitje in Den Bosch. Het museum is eenvoudig te voet of per fiets te bereiken en is goed te combineren met een bezoek aan de binnenstad van Den Bosch of het Noordbrabants Museum.

3. De Sint-Janstoren op voor een magnificiek uitzicht

Wil je de bezienswaardigheden in Den Bosch van boven bewonderen en houd je wel van een actief uitje? In 218 treden beklim je de Sint-Janstoren via een oude en smalle wenteltrap. Dit is een bijzonder uitje in Den Bosch voor cultuurliefhebbers en durvals. Deze excursie is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Na 60 treden betreed je de werkelijke toren en kom je uiteindelijk langs het historische uurwerk en de klokken. Eenmaal boven bevind je je op de zesde verdieping op een hoogte van pakweg 43 meter. Je kunt de toren beklimmen in een groep van maximaal 6 personen op woensdag, vrijdag en in het weekend. Online kun je een tijdslot reserveren om 14:00 uur of 15:00 uur. Voor de beklimming, het uitzicht en de afdaling staat ongeveer een uur en een kwartier. Het leuke is dat je bovenop naast de wijzers van de klok staat en een prachtig uitzicht hebt over de binnenstad. Dit is ook een leuk familie uitje in Den Bosch.

4. Dagje Den Bosch vanaf het water

Zoals bijna iedere Nederlandse stad is ook Den Bosch prima te bewonderen vanaf het water. De bezienswaardigheden van Den Bosch zien vanuit een sloep of een waterfiets? Dat kan door te varen op de Binnendieze langs de vestingwerken! Je kunt in Den Bosch van 1 april tot 31 oktober genieten van uitjes op het water. Het is mogelijk een rondvaart onder leiding van een gids te maken om meer te leren over de bezienswaardigheden van Den Bosch, maar ook een actief kinderuitje in de waterfiets behoort tot de mogelijkheden. De Binnendieze is de naam van alle bijzondere waterlopen in het centrum van Den Bosch, die vaak al vele eeuwen bestaan. Ben jij benieuwd naar het stukje geschiedenis, dat deze waterwerken huizen? Je ontdekt het tijdens een dagje Den Bosch vanaf het water.

Den Bosch vanaf het water

5. Kroegentocht in Uilenburg

Op zoek naar een vriendenuitje in Den Bosch en toe aan gezelligheid? Uilenburg is de wijk, waar het in de late uurtjes gebeurt, maar ook ‘s middags is het hier prima terrasjes pakken en lunchen. Als je op zoek bent naar trendy restaurants, bruine kroegen en een goed glas bier, is dit waar je moet zijn. Een dagje Den Bosch kan prima afgesloten worden met een kroegentocht in deze levendige buurt, waar de meeste straten autoluw zijn en de Binnendieze doorheen loopt. Zeker met carneval en ‘s zomers bruist het hier, maar ook op regenachtige dagen is het prima vertoeven in één van de vele etablissementen. Als je een stedentrip naar Den Bosch op de planning hebt staan, is het slim een hotel te zoeken, dat op loopafstand van Uilenburg ligt.

6. Een leuke bezienswaardigheid in Den Bosch: De Bossche Markt

Zoals veel Nederlandse steden heeft ook Den Bosch een markt. De Bossche Markt is een prachtig plein, dat fotogeniek is aangelegd en allure aan het centrum geeft. Een bezoek aan de Bossche Markt mag niet ontbreken tijdens een dagje uit in Den Bosch en past prima in een stadswandeling of fietstocht door de Brabantse stad. Zoek je een leuk plekje voor een lunch of borrel? Ook dan zijn de vele terrassen op de Bossche Markt een goede kanshebber! Ook de voormalige woonplaats van Jheronimus Bosch is hier te bezichtigen.

Bossche Markt

7. Het leukste kinderuitje in de omgeving van Den Bosch: de Efteling

Ben je met kinderen in de omgeving van Den Bosch? Dan is de Efteling met stip het leukste kinderuitje in de buurt. Deze wonderenwereld vertelt sprookjes en heeft meerdere spannende attracties, waar zowel de kleinste als de grote kinderen nog lang over zullen dromen. Voor de adrenaline fans zijn er de Pyhton en de Vliegende Hollander, terwijl een bezoek aan Droomvlucht, het Sprookjesbos of de Panda Droom ook voor de kleinsten een geweldige ervaring is.

Je houd misschien ook van..