Blog

Dagje Breda: 7 Leuke uitjes

Dagje Breda

Binnenkort een dagje uit in Breda? Breda is misschien niet je eerste keuze voor een Nederlandse citytrip, maar deze gezellige Brabantse stad heeft meer te bieden dan je denkt. Van oudsher was de stad het levendige middelpunt van West-Brabant en tegenwoordig vooral geliefd vanwege festivals als Breda Barst, Breda Jazz en natuurlijk carneval. In dit artikel lees je over de leukste bezienswaardigheden in Breda, zoals het Stedelijk Museum, de Grote Kerk en het Mastbos. Welke leuke Breda uitjes horen op jouw bucketlist thuis?

1. Dagje Breda in het Stedelijk Museum

Musea saai? Niet als je Breda tijdens een uitstapje beter wil leren kennen! Een uitje naar het Stedelijk Museum is een aanrader voor volwassenen, kinderen en groepen door het interactieve karakter. Het is de ideale manier om meer over de regionale geschiedenis en de kunstsector te leren.  Ook als je een dagje Breda plant met de trein, past deze bezienswaardigheid prima in je schema. Op slechts 10 minuten lopen van Breda Centraal vind je het Stedelijk Museum, net achter het bekende stadspark Valkenberg. Het museum is met uitzondering van maandag, dagelijks geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Een kaartje kost €12,50 voor volwassenen. Kinderen onder de 18 jaar mogen daarentegen gratis naar binnen. Naast de vaste collectie heeft het museum ook regelmatige tijdelijke exposities met oog voor vele kunstvormen, waaronder film, schilderkunst en beeldhouwkunst.

2. Letterlijke hoogtepunt van Breda: De Grote Kerk

De Grote Kerk, ook wel de Lieve-Vrouwen-Kerk genoemd, is een icoon in Breda. Wie aan de Bredase binnenstad denkt, kan niet om de gothische kerk in het stadshart aan de Grote Markt heen. Zowel van binnen als van buiten is de Grote Kerk met recht één van de top bezienswaardigheden van Breda. Het interieur is prachtig: hoge vensters, muurschilderingen en graftombes. Ook kun je de bijna 100 meter hoge toren beklimmen om het centrum van Breda van boven te bewonderen. Daarmee is de Grote Kerk een letterlijk hoogtepunt van de stad: een mogelijkheid om de kronkelende straten van de binnenstad van grote hoogte te bekijken. Je hoeft geen entreegeld te betalen voor dit uitje Breda, tenzij je gebruik wilt maken van een audiotour. De kerk is dagelijks geopend voor publiek van 10:00-17:00 uur, behalve op zondag wanneer je deze bezienswaardigheid van 13:00- 17:00 uur kunt bezoeken.

3. Feesten op Breda Jazz

Het is misschien geen coronaproof uitje Breda, maar zeker wel een fantastische belevenis voor wanneer het weer kan: Breda Jazz is een meerdaagse festival vanaf Hemelvaartsdag tot de daaropvolgende zondag. Sinds 1971 schalt jazzmuziek vier dagen lang door de straten met meerdere podia op onder meer de Grote Markt en het Spanjaardsgat. Het is één van de bekendste jazzfestivals van Nederland en een muzikaal dagje Breda met vrienden of familie. De toegang is gratis, dus je kunt zelf besluiten hoelang je wilt blijven en naar welke optredens je gaat. Overal in de stad kun je een lekker hapje en een drankje kopen, wordt er gedansd en staan de terrassen klaar. Breda Jazz voelt bourgondisch, ademt muziek en is één van de hoogtepunten van de Bredase lente.

4. Actief uitje in het Mastbos bij Breda

Wil je een actief uitje Breda plannen? Vergeet dan vooral het Mastbos niet! Dit prachtige bos grenst aan de Brabantse stad en is ideaal voor gezinsactiviteiten zoals fietsen, wandelen en kastanjes zoeken. Het Mastbos met vele speeltuinen, spannende paadjes en restaurants is ook een ideaal kinderuitje in de omgeving van Breda. Heb jij weleens met een tandem door de bossen geraced? Wil je picknicken onder grote eikenbomen of urenlang wandelen over de zandgronden? Bovendien is het Mastbos een fijne plek voor vogelliefhebbers: met een beetje geluk kom je meerdere spechten tegen tijdens een blokje om. ‘s Zomers kan het wel druk worden in het Mastbos. Het is dan slim om vroeg aan dit dagje uit in Breda te beginnen om nog te kunnen genieten van een beetje rust.

5. Dagje uit in het Ginneken, Breda

Het Ginneken is misschien wel de meest geliefde wijk onder inwoners van Breda. Het Ginneken bruist en is vooral heel leuk voor een culinair uitje in Breda. Je eet hier de lekkerste pizza, Syrische shoarma en Ethiopische injeera. De Ginneken Markt vormt het hart van deze populaire wijk, die tussen Breda centrum en het groene Mastbos ligt. Bij een uitje in Breda mag een bezoekje aan het Ginneken niet ontbreken. Zeker in de zomer is het een heerlijke plek om te zijn door de leuke mix van bijzondere winkels, gezellige terrassen en barretjes.

6. Suppen op de Bredase singels

Op zoek naar een actief uitje Breda? Ga suppen op de singels langs alle Breda bezienswaardigheden, zoals de Grote Kerk en het kasteel van Breda. In 6,5 km kom je langs bijna alle hoogtepunten van de stad, terwijl je jezelf in balans probeert te houden. Dit uitje Breda is al mogelijk vanaf 2 personen en kost zo’n €25, afhankelijk van de tijd dat je het supboard gebruikt. Suppen is een relatief nieuwe sport, die snel aan populariteit wint. Natuurlijk kun je de Bredase singels ook per kano of fluisterboot ontdekken, maar juist dat extra stukje spanning van suppen maakt dit tot een hilarisch vriendinnen- of gezinsuitje in Breda. Je hebt wel mooi weer nodig. Dit actieve dagje Breda boek je daarom bij voorkeur in de zomer. Na twee sportieve uren op het water drink je een lekker koud glas bier op één van de vele terrassen.

7. Landgoed Bouvigne: een leuk uitje in de omgeving van Breda

Gelegen buiten het centrum van Breda vind je de prachtige tuinen en het kasteel van Bouvigne. Op een heldere dag zal je versteld staan van de Engelse, Franse en Duitse landschapsarchitectuur. Je kunt op maandag t/m vrijdag in gezelschappen van maximaal 10 personen tussen 10:00 en 17:00 uur door de tuinen struinen. Het gelijknamige kasteel van Bouvigne is wonderschoon, maar helaas is het niet mogelijk om de gebouwen op het landgoed van binnen te bekijken. Het landgoed Bouvigne behoort zonder twijfel tot de top attracties van Breda.

Je houd misschien ook van..