Blog

Dagje uit in Apeldoorn: 7 Leuke uitjes

Paleis het Loo

De belangrijkste bezienswaardigheden van Apeldoorn liggen eigenlijk buiten de stad: een leuk dagje uit in Apeldoorn wordt al snel gecombineerd met het groen van de nabijgelegen Veluwe. Dit prachtige natuurgebied is geliefd bij bezoekers uit binnen- en buitenland, vanwege de indrukwekkende flora en fauna en een uitgestrektheid, zoals je die niet meer op veel plekken in Nederland tegenkomt. Toch zijn er ook voldoende leuke uitjes in Apeldoorn zelf: combineer het stadsleven met een dagje uit in de omgeving. In dit artikel lees je over originele Apeldoorn uitjes!

1. Bezoek Paleis het Loo tijdens een uitje in Apeldoorn

Uitje in Apeldoorn op de planning staan? Paleis het Loo is misschien wel de bekendste Apeldoorn bezienswaardigheid. Hoewel het Paleis tijdelijk dicht is voor bezoekers, opent het Loo dit voorjaar weer de deuren. In de Paleistuin wandel je door de beeldschone tuin, zoals Willem II en Mary die ruim 335 jaar geleden lieten aanleggen. Binnenin het Paleis kies je uit een bezoek tussen Oost en West. In het oostelijke deel beluister je het verhaal over Willem II en Mary. Route West richt zich op Huis van Wilhelmina. Naar Paleis het Loo als kinderuitje in Apeldoorn? Kies dan voor het audioverhaal ‘Thuis van de Oranjes’, dat speciaal is afgestemd op jonge luisteraars. Volwassenen betalen €19,50 voor het volgen van een paleisroute. Je kunt een gratis app downloaden om met je eigen telefoon het audioverhaal te beluisteren. Tickets zijn eenvoudig online te bestellen.

2. Papierfabriek De Middelste Molen

Eén van de belangrijkste Apeldoorn bezienswaardigheden ligt strikt genomen niet in de stad zelf, maar in het zuidelijke Loenen. Het is de allerlaatste papierfabriek, die nog waterkracht gebruikt voor de productie van papier. Met een bezoek aan de Papierfabriek, waan je je terug in de tijd. Hier ben je getuige van een ambacht, zoals dat al vanaf 1622 gebeurt. Ook de naastgelegen boerderij hoort bij de Papierfabriek: in vroegere tijden beheerde één familie zowel de fabriek als de boerderij om in de winter het tijdelijk stoppen van de papierproductie op te vangen met het houden van koeien. Tegenwoordig kun je de Papierfabriek bezoeken tijdens een leuk uitje in de omgeving van Apeldoorn. Tussen 10:00 uur en 16:00 uur is De Middelste Molen geopend voor publiek. Je betaalt €6,50 voor een rondleiding langs grote, inmiddels bijna antieke machines. Loenen ligt op de Veluwe, dus een uitstapje Papierfabriek is goed te combineren met een mooie wandeling. Vlak naast de Middelste Molen begint een tocht van 8km.

3. Het leukste kinderuitje van Apeldoorn

Op zoek naar uitjes in Apeldoorn met het hele gezin? Dan mag je de Koningin Julianatoren beslist niet overslaan. Dit kleinschalige amusementspark is vooral een hit bij kinderen onder de 12 jaar. Zijn jouw kinderen klaar voor de Vliegende Bus, Razende Raceauto’s of het Ranger Pad? Dit leuke kinderuitje in Apeldoorn is ook geschikt voor de allerkleinsten. Koningin Julianatoren is een echt familiepark, waar voor elke leeftijdscategorie wat wils is: van spannende attracties tot mooi aangeklede draaimolens en glijbanen. Het park is geopend van half april tot eind oktober. Je kunt Koningin Juliantoren dagelijks bezoeken tussen 10:30 – 17:00 uur. Iedereen die ouder is dan 2 jaar betaalt €26,50 om te kunnen genieten van een geweldige dag entertainment. 

4. Bezoek het Nationale Park de Hooge Veluwe als uitje in de omgeving van Apeldoorn

Blijf je langer in de mooie omgeving van Apeldoorn? Heb je bijvoorbeeld een fijn huisje op de Veluwe geboekt om een lang weekend door te brengen met familie en vrienden? Een bezoek aan Nationaal Park de Hooge Veluwe is een geweldig uitje in de omgeving van Apeldoorn voor jong en oud. Je kunt hier prachtige fietstochten maken, wilde zwijnen spotten en lange boswandelingen maken. Tijdens ieder seizoen is de Hooge Veluwe prachtig: zowel bedekt onder een dun laagje sneeuw, als op een late namiddag in de zomer. Op Park de Hooge Veluwe vind je bovendien het Kröller-Müller Museum met een imposante Van Gogh verzameling. Wil je natuur en cultuur combineren? Dan is de Hooge Veluwe het ideale uitje in de omgeving van Apeldoorn! Zin in iets speciaals? Huur dan een E-step of tandem om het groen van Apeldoorn te verkennen.

Nationale Park de Hooge Veluwe

5. De Apenheul

Zin om een dagje apen te spotten? Een bezoek aan de Apenheul is een onvergetelijk kinderuitje in Apeldoorn, maar ook leuk voor vrienden of stelletjes. In een bos van ruim 12 hectare wonen maar liefst 300 apen, waarvan de helft gewoon vrij z’n weg door het groen baant. Daarmee is het park de Apenheul niet alleen een bijzondere Apeldoorn bezienswaardigheid, maar een uniek concept in de wereld. Vanaf april opent het park weer de deuren voor nieuwsgierige bezoekers. Online kun je een dag en tijdslot reserveren. Meestal kost een bezoek tussen de €17,50 en €25. Kinderen onder de 12 jaar krijgen €3 korting op de toegangsprijs. Het is ook mogelijk een ticket zonder datum te kopen, zodat je zelf kunt kiezen wanneer je oog in oog komt te staan met meer dan 30 verschillende apensoorten!

6. Genieten van Wellness in Apeldoorn

Op zoek naar een uitje Apeldoorn, waarbij je helemaal tot rust komt? Net buiten de stad ligt het mooie spa- en saunacomplex Thermen Bussloo. Je kunt er overnachten, maar ook simpelweg een dag doorbrengen in de sauna en verschillende baden. Bij het kopen van een kaartje kun je kiezen uit een dagentree of een toegangsbewijs voor de ochtend of avond. Ook kun je prima lunchen of dineren bij het live-cooking buffet. Thermen Bussloo is de ideale manier om bij te komen van een bewogen jaar en echt even aan jezelf te denken.

7. Stadspark Berg & Bos

Zin in een gratis uitje Apeldoorn? Breng dan een bezoekje aan stadspark Berg & Bos, dat grenst aan het kroondomein van Paleis het Loo. De kinderen kunnen hier lekker spelen in de speelweide, maar een picknick of wandeling behoren ook tot de mogelijkheden. Een dagje uit in Apeldoorn kan prima gevuld worden met een bezoek aan stadspark Berg & Bos en een uitstapje naar Paleis het Loo. In de zomer is het park open voor publiek van 07:00 uur tot 21:00 uur. In de winter is Berg & Bos toegankelijk van 08:00 uur tot 18:00 uur.

Je houd misschien ook van..