Blog

Dagje Alkmaar: 7 Leuke uitjes

Dagje uit Alkmaar

Alkmaar ‘Prachtstad’ is een fijne plek in Noord-Holland voor een dagje weg of een weekendtrip. De wereldberoemde kaasmarkt is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Alkmaar, maar natuurlijk zijn er in de stad nog veel meer leuke uitjes te bedenken. Wat dacht je van een middag op de Alkmaarse grachten, een bezoek aan het Stedelijk Museum Alkmaar of een uitstapje naar het Beatles Museum? Fietsen in de omgeving van Alkmaar langs de Noord-Hollandse stranden en door de Schoorlse duinen is ook een aanrader voor een dagje uit. Een dagje kanovaren is bovendien een onvergetelijk kinderuitje in de stad van de kaas.

1. Ontdek de geschiedenis van Alkmaar tijdens een leuk uitje

Het Stedelijk Museum Alkmaar vertelt op een interactieve en levendige manier over de ontwikkeling van de stad. Dit culturele uitstapje in Alkmaar neemt je mee door de bijzondere historie van Noord-Holland. Door kunst van de Bergense School beleef je de Gouden Eeuw en sleutelmomenten op weg naar het Alkmaar van nu. Op dinsdag tot en met zondag kun je het Stedelijk Museum Alkmaar bezoeken tussen 11:00 en 17:00 uur. Volwassenen betalen €13,50 toegang, maar je kunt ook een gezinsticket kopen voor €19. Op zo’n ticket mogen twee volwassenen met hun kinderen naar binnen.

2. Uitjes in Alkmaar: van koe naar kaas in het Hollands Kaasmuseum

In het Waaggebouw met uitzicht op de beroemde Alkmaarse Kaasmarkt bezoek je het Hollands Kaasmuseum. Dit is zowel een leuk kinderuitje in Alkmaar, als een cultureel uitstapje voor volwassenen. Je leert alles over kaas: van productie, kaashandel tot het plattelandsleven. Voor een bezoek aan het Kaasmuseum moet je ongeveer een uur uittrekken. Je kunt het dus mooi combineren met een bezoekje aan de kaasmarkt, die van april tot en met oktober in Alkmaar gehouden wordt. Volwassen betalen €6 entree voor het Hollands Kaasmuseum, kinderen slechts €2,50. Het interactieve museum geeft een leuk inkijkje in de traditie van het kaasmaken.

3. De Alkmaarse Kaasmarkt

Terug in de tijd? Een typisch Nederlands uitje in Alkmaar plannen? De Alkmaarse Kaasmarkt wordt iedere vrijdagochtend gehouden compleet met kaasdragers en een kaasweegschaal. Tussen 10:00 en 13:00 uur geniet je van op en top kaashandel in combinatie met een mooie brasserie. Wie aan Alkmaar denkt, kan eigenlijk niet om deze nummer één bezienswaardigheid heen. In de zomermaanden juli en augustus is er ook een speciale dinsdagavond kaasmarkt tussen 19:00 uur en 21:00 uur. Een leuk kinderuitje Alkmaar is de kinderkaasmarkt, waarbij kinderen zelf gewogen worden op de kaasweegschaal en een heus certificaat overhandigd krijgen. Ook legt een gids hen uit wat er allemaal op de markt gebeurt, zodat het verleden en het heden tot leven komen.

Kaasmarkt Alkmaar

4. Muzikaal dagje uit in Alkmaar naar het Beatles Museum

Naar Liverpool om je onder te dompelen in de wereld van de Fab Four, ofwel The Beatles? Dat hoeft beslist niet. Je kunt net zo goed een uitje naar Alkmaar plannen. Het Beatles Museum in de Prachtstad heeft namelijk een bewonderenswaardig grote collectie privé-items van the Beatles en vertelt als geen ander het verhaal over hun muzikale carrière. Ben je op zoek naar een collectors item, een mooi boek of een specifiek nummer? In de bijbehorende winkel kun je snuffelen tussen de vele Beatles spullen. Helaas is de museumjaarkaart niet geldig in het Beatles Museum. Voor een bezoekje betaal je €15 per persoon.

5. Uitjes in de omgeving van Alkmaar

Alkmaar is een leuke stad voor een dagje weg, maar ook een prima uitvalsbasis om de bezienswaardigheden in de omgeving te verkennen. Met name ‘s zomers heeft het gebied rondom Prachtstad veel te bieden. Wat dacht je van een flinke fietstocht langs de Noord-Hollandse kust of een mooie wandeling in de Schoorlse duinen? Voor een actief uitje in de omgeving van Alkmaar ga je naar Bergen, Bergen aan Zee en Schoorl om vanuit daar de natuur te verkennen. Wandel door eindeloos duinlandschap, neem een frisse duik in de Noordzee of ga kitesurfen op onstuimige golven. Voor echte buitenmensen is kamperen een aanrader: lekker wakker worden van de zeewind, ‘s avonds barbecuen voor je tent en overdag de bossen ontdekken. Vanuit Alkmaar ben je bovendien in een mum van tijd in Amsterdam, mocht je vanuit een rustige plek onze hoofdstad willen bezoeken.

6. Uitjes op het water in Alkmaar

Leuke uitjes in Alkmaar spelen zich vaak af op het water. De meeste mensen gaan naar Amsterdam, Utrecht of Leiden voor een rondje over de grachten, maar een grachtrondvaart in Alkmaar is een leuk uitje voor het hele gezin. Bekijk jij de bezienswaardigheden van Alkmaar vanaf het water? Vaar onder smalle bruggetjes door, langs oude gevelpanden en statige kerken. Wie op zoek is naar een actief uitje Alkmaar, kan een kano huren bij één van de vele verhuurbedrijven. Kanovaren is een leuk kinderuitje in de binnenstad van Alkmaar. Een combinatie van sport, cultuur en water trekt bijna iedereen. Het is ook mogelijk per SUP-board de Alkmaarse grachten te bedwingen. De plaatselijke horeca is helemaal ingespeeld op deze manier van sightseeing. Sommige kroegen hebben een bel aan de gracht, zodat je vanaf je SUP-board of kano een biertje of portie bitterballen kunt bestellen. Uitjes op het water zijn een memorabele en relaxte manier om Alkmaar te leren kennen.

7. Biermuseum De Boom

Bier speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Nederland en is al eeuwen de meest gedronken alcoholische drank, maar hoe wordt bier eigenlijk gemaakt? Wat komt er kijken bij het gistingsproces en hoe brouwde men 200 jaar geleden? In het interactieve biermuseum leer je tijdens een dagje Alkmaar alles over de populaire drank. Natuurlijk kan een uitstapje Alkmaar naar Biermuseum de Boom niet zonder ‘het natte goud’ zelf te proeven. Onder leiding van een gids neem je eerst alle feiten tot je en neem je vervolgens deel aan een proeverij. Je sluit je uitje in Alkmaar af op een terras met een lokaal speciaalbiertje. Wat wil een mens nog meer?

Je houd misschien ook van..