Blog

5 Leuke bezienswaardigheden in Baarle-Nassau

Bezienswaardigheden Baarle Nassau

Baarle-Nassau is bekend vanwege de grens met België, die dwars door het dorp loopt. Samen met het Vlaamse Baarle-Hertog maakt Baarle Nassau deel uit van het dorp Baarle. Met name in het centrum loopt de grens kriskras tussen huizen en straten door, waardoor er zogenaamde Nederlandse enclaves in België zijn ontstaan. Deze bijzondere plaats op de rand van het Nederlands grondgebied ligt zo’n 15km ten zuiden van Tilburg. Een uitje in Baarle-Nassau voelt als een reis naar het buitenland met tegelijkertijd een heleboel herkenbare elementen. Eén van de bezienswaardigheden van Baarle-Nassau is de Wijngaard Hof van Baarle, maar ook een bourgondische bierwandeling maakt tot een onvergetelijk uitje. Op zoek naar een leuk kinderuitje Baarle-Nassau? Bezoek in dan het heerlijke zwembad van Ponderosa en kampeer middenin de natuur. De bosrijke omgeving van Baarle-Nassau maakt het gebied geliefd bij wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Talloze wandelknooppunten en fietsroutes maken de bossen en landerijen langs rivier ‘t Merkse een prachtige natuurbestemming voor een weekend weg of een korte vakantie.

1. Wijngaard Hof van Baarle

Op zoek naar een leuk uitje in Baarle-Nassau? In de Wijngaard Hof van Baarle zijn maar liefst 9 druivenrassen aangeplant in zowel Nederland als België; een uniek fenomeen, dat hier mogelijk is vanwege de vele enclaves in de regio. Hof van Baarle is niet alleen een fotogenieke wijngaard, maar heeft ook een eigen wijnmakerij, waar de druiven omgezet worden in wijn. Ben je benieuwd naar het proces en wil je dit met eigen ogen komen bekijken? Een rondleiding door wijngaard Hof van Baarle is één van de bezienswaardigheden, die je niet mag missen als je in de buurt van Baarle-Nassau bent. Je kunt meerdere arrangementen boeken met bijvoorbeeld een rondleiding door de wijngaard en een bezichtiging van de wijnmakerij, maar ook in combinatie met een proeverij van 4 kwaliteitswijnen. Eventueel kun je er zelfs een palet van streekkazen aan toevoegen of een beginnersworkshop wijnproeven bijboeken. Bovendien heeft Hof van Baarle een gezellig terras, waar je in het zonnetje je favoriete wijn kunt drinken. Het is ook mogelijk in de wijnwinkel een mooie voorraad aan te leggen. Hof van Baarle is ook een leuk groepsuitje met collega’s, familie of vrienden.

2. Een winterse bourgondische bierwandeling

Baarle-Nassau ligt op de grens en dat merk je ook aan de lekkernijen uit de streek. Sowieso mag een goed speciaalbiertje in bourgondisch Brabant natuurlijk niet ontbreken. Onder leiding van het land van Mark & Merkse en 3 in de klok ontdek je streekgerechten, biertjes en het mooie centrum van Baarle-Nassau. Een bourgonische bierwandeling is een leuke manier om de bezienswaardigheden van Baarle-Nassau te ontdekken en tegelijkertijd kwaliteitsbieren en streekproducten te proberen. In drie verschillende etablissementen, te beginnen bij ‘t Pleintje, maak je op vrijdag, zaterdag of zondag kennis met bieren als Zundert 10 en de ongefilterde pilsner Claire. Via de site www.visitbaarle.nl kun je je inschrijven. Je dient je komst minimaal 2 dagen vantevoren aan te kondigen. Een arrangement kost €35,-, maar daar krijg je wel een heel leuk weekend voor terug! Je kunt je wandeling tussen 10:30 – 12:30 beginnen. Houd je er rekening mee, dat je redelijk wat afstand aflegt tussen de verschillende horecazaken?

3. Fietsen in de omgeving van Baarle-Nassau

Baarle-Naussau ligt in bosrijk gebied en kent een verrassend mooie omgeving van pittoreske dorpjes tot dichte bossen en landelijke vergezichten. Een fietstocht in Baarle-Nassau is daarom in ieder jaargetijde een genot. Op www.routeyou.nl en www.komoot.nl vind je mooie fietstochten variërend van enkele kilometers tot fikse rondes, waar je inclusief horecastop, gemakkelijk een dag mee zoet bent. Onderweg kom je langs leuke buurdorpen als Zondereigen en steek je verscheidene malen de Nederlandse en Belgische grens over – soms zelfs zonder het te merken. Uitjes in Baarle-Nassau zijn divers en vanwege het grote aanbod kun je ook overwegen om hier een lang weekend of een week door te brengen om te genieten van de omliggende natuur. Ook vogelspotters en fotografieliefhebbers zullen niet snel uitgekeken raken in Baarle. Onderweg kom je voldoende pleisterplaatsen en restaurantjes tegen om te genieten van een lekkere lunch, bittergarnituur of welverdiend biertje.

4. Zwemmen bij Ponderosa

Ponderosa in Ulicoten presenteert zichzelf met de slogan: ‘Leukste camping van Nederland’ én dat komt mede door de groene omgeving van Baarle-Nassau. Ben je in Baarle-Nassau en op zoek naar een leuk uitje met de kinderen? Kom dan bij Ponderosa zwemmen in het heerlijke overdekte zwembad, waar je ook met slecht weer eenvoudig een vakantiegevoel krijgt. Wil je juist langer in de omgeving van Baarle-Nassau blijven om te fietsen en te wandelen? Dan is camping Ponderosa een geschikte uitvalsbasis om de bezienswaardigheden, zoals het Hof van Baarle en de bourgondische bierwandeling, te ontdekken.

5. Wandelen bij Baarle-Nassau

Aan wandelknooppunten geen gebrek in Baarle-Nassau. Met afwisselende tochten van 3 tot 11 km ontdek je het speelse landschap van rivier ‘t Merkse, een zijriviertje van de Mark. Het is hier prachtig groen, vanwege de regelmatige buien en het hoge grondwaterpeil. Het is daarom verstandig tijdens wandelingen laarzen of waterdichte schoenen te dragen. Wil je langs de bezienswaardigheden van Baarle-Nassau wandelen? Dan is de zogehete enclavewandeling een goede keuze. Het pad voert je door de dorpskern, waar je alleen aan de huisnummers ziet in welk land je je op dat moment bevindt. Liever verder de natuur in tijdens een uitje Baarle-Nassau? Ga dan voor één van de ommetjes Baarle van respectievelijk 6, 10 of 18 km. Deze ommetjes beginnen bij wandelknooppunt 54, waar tevens de bussen naar Breda en Tilburg vertrekken. Een bezoek aan Baarle-Nassau is goed te combineren met een uitstapje naar deze gezellige Brabantse steden. Naast de enclavewandeling en de ommetjes Baarle is het ook goed toeven op Wandeltriple de Witte Kei, het Hannebroekpad en het Dodendraadpad. Op www.visitbaarle.nl vind je meer informatie over deze leuke wandeltochten, die een ideale invulling vormen voor een gezellig dagje weg.

Je houd misschien ook van..